Margriet logo
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een jeukende vagina  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een jeukende vagina

Jeuk is al vervelend genoeg, maar jeuk op dé plaats waar je niet ongegeneerd kunt krabben, is nog veel vervelender. Een jeukende vagina kan verschillende oorzaken hebben. Catherine van Heest van de organisatie Care for Women vertelt wat de meest voorkomende oorzaken zijn en geeft tips om iets tegen de jeuk te doen.

Schimmelinfectie

“De bekendste oorzaak is een schimmelinfectie: candida. Een vervelende oorzaak ook, omdat deze niet zo gemakkelijk is weg te nemen. Een schimmelinfectie kan zorgen voor pijn bij het plassen en bij het vrijen. Eén van de symptomen waar je candida aan kunt herkennen is aan je afscheiding: die is wat brokkelig en geurloos.

Twee oorzaken waardoor de schimmelinfectie ontstaat zijn hormonale veranderingen tijdens de overgang en het verkeerd wassen van je vagina. Als je je vagina wast met zeep, kan dat de zuurgraad aantasten en een schimmelinfectie veroorzaken. Het vervelende aan een schimmelinfectie is dat deze geregeld kan terugkomen zodra je eenmaal zo’n infectie hebt gehad. Je lijf blijft er gevoelig voor. Als je last hebt of denkt last te hebben van een schimmelinfectie, dan is het slim om je huisarts te raadplegen.”

Bacteriële infectie

“Je zou bij jeuk ook last kunnen hebben van een bacteriële infectie: bacteriële vaginose. Vaak is de oorzaak van een bacteriële infectie ook de veranderde zuurgraad van de vagina. Daardoor kunnen de bacteriën van de infectie lekker gaan nestelen en groeien. Ook een bacteriële infectie kun je herkennen aan je afscheiding. Die heeft dan een grijswitte kleur en stinkt. Waar een schimmelinfectie pijnklachten kan geven, zal een bacteriële infectie dit meestal niet doen. Over het algemeen gaat een bacteriële infectie vanzelf over en zal deze ook niet zo snel meer terugkomen.”

Urineweginfectie

“De oorzaak van de jeuk zou ook een urineweginfectie kunnen zijn. Dit komt veel voor bij vrouwen en is vaak ook een terugkerend probleem. Deze infectie zit in de plasbuis, en dus dieper in je lichaam. Als dit de oorzaak van je jeuk is, heb je een antibioticakuur nodig en moet je dus even langs de huisarts. Om je lichaam preventief meer bescherming te bieden tegen een urineweginfectie raden wij aan om D-mannose-tabletten in te nemen. Deze tabletten zijn gemaakt van natuurlijke suikers die vooral voorkomen in cranberry. Een urineweginfectie wordt vaak veroorzaakt door de E-coli bacterie en de D-mannose vormt een soort suikerwand in de binnenwand van je blaas, die je meer bescherming biedt tegen deze bacterie.”

Allergische reactie

“Een onschuldige, maar wel heel vervelende oorzaak kan zijn dat je ergens allergisch voor bent. Heb je bijvoorbeeld nieuwe kleding, ander maandverband of een nieuw wasmiddel gekocht? Misschien kun je daar niet zo goed tegen en geeft je huid een reactie. Dit is een oorzaak waar veel vrouwen niet eens over nadenken. Ga na of je een nieuw product hebt gekocht dat de oorzaak van je jeuk zou kunnen zijn. Dan kun je het probleem gemakkelijk oplossen.”

Harsen of scheren

“Ook harsen of scheren kunnen jeuk veroorzaken. Bij het harsen of scheren kom je met de wax, hars of mesjes aan de tere huid rond de vagina en daar kan die huid niet goed tegen. Hierdoor kunnen er allemaal rode bultjes ontstaan, die kunnen gaan jeuken. Ook ontharingscrème rondom de vagina kan irritatie veroorzaken. Je kunt je huid een handje helpen door deze van tevoren in te smeren met een speciale olie die de huid soepel houdt.”

Huidaandoening

“Als genoemde oorzaken niet op jou van toepassing zijn, kan de jeuk ook komen door een huidaandoening. Eczeem, psoriasis en ook een soa kunnen een jeukende vagina veroorzaken. Heb je last van jeuk en is de huid rondom je vagina glazig of wittig met scheurtjes, dan zou je ook lichen sclerosus kunnen hebben. Door deze ziekte wordt de huid steeds minder soepel. Wat de oorzaak van je jeukende intieme zone ook is, je kunt hiermee altijd bij de huisarts terecht.”

Advies van Catherine

“Als je eenmaal last hebt van jeuk, probeer dan niet te krabben en wees lief voor je vagina. Koop geen vage middelen om op je vagina te smeren, maar raadpleeg je huisarts en gebruik je gezonde verstand. Probeer de oorzaak te achterhalen, haal deze indien mogelijk weg en blijf verder van je vagina af.”

Care for Women een organisatie die is gespecialiseerd in hormonaleproblemen bij vrouwen, zoals menstruatieklachten en overgangsklachten.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden