Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een droge keel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een droge keel (en dit doe je ertegen)

Nu het buiten weer steeds kouder wordt, is de kans groot dat je vaker last hebt van een droge keel. Maar waar komt dat eigenlijk door? En kun je dit ook voorkomen? We hebben een paar van de meest voorkomende oorzaken van een droge keel voor je op een rijtje gezet.

Van snurken tot overbelasting: wat kun je doen tegen een droge keel?

Oorzaken van een droge keel

Wanneer er te weinig slijm in je keel aanwezig is, kun je last hebben van een droge keel. Je hebt dat slijm namelijk nodig om je slijmvliezen soepel te houden. Dit is de overkoepelende oorzaak van een droge keel, maar een tekort aan slijm heeft weer verschillende andere oorzaken. De meest voorkomende oorzaken hebben we hieronder op een rij gezet.

1. Ademen door je mond

Een van de meest voorkomende oorzaken voor te weinig slijm, en dus een droge keel, is als je te veel door je mond ademt. Hierdoor drogen je slijmvliezen uit, waardoor je niet alleen een droge keel, maar ook een droge mond krijgt. Bij een verstopte neus of chronische allergieën is de kans groot dat je vaker door je mond ademt, dan door je neus. Hierdoor loop je meer kans op een droge keel.

De oplossing? Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen, snel van een verstopte neus af te komen en allergieklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door bij een huisstofmijtallergie het huis goed schoon te houden of bij hooikoorts te voorkomen dat er pollen in huis komen.

2. Slapen met je mond open

Een andere oorzaak kan zijn dat je met je mond open slaapt. Wederom drogen je slijmvliezen zo uit. Hierdoor kun je ook last krijgen van een slechte adem. Je kunt het beste overdag al oefenen met door je neus ademhalen, om jezelf aan te leren dit ’s nachts ook te doen.

3. Snurken

Als je snurkt klappert je slijmvlies in je keel. Hierdoor ontstaan er luchtwervelingen. Die wervelingen zorgen weer voor droge slijmvliezen. De beste oplossing is om te stoppen met snurken, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om van slaaphouding te wisselen, bij overgewicht proberen om af te vallen en roken en drinken voor het slapengaan te vermijden. Daarnaast bestaan er ook allerlei anti-snurk hulpmiddelen, zoals anti-snurk kussens en snurkbeugels.

4. Verkoudheid of griep

Een andere veel voorkomende oorzaak voor een droge keel is een verkoudheid- of griepvirus. In dit geval zal je naast een droge keel ook andere klachten hebben zoals koorts, een loopneus, hoofdpijn, hoest- of niesbuien. De beste remedie is in dit geval om zo snel mogelijk van je virus af te komen en om extra goed te blijven drinken om je mond en keel te smeren.

Lees ook:
Met deze tips stop je een verkoudheid vóór ‘ie begint

5. Dehydratatie

Door te weinig te drinken, kunnen je keel en mond ook sneller droog worden. In dit geval zal je urine waarschijnlijk ook donkerder kleuren dan normaal en kun je last hebben van vermoeidheid en duizeligheid. Om te voorkomen dat hierdoor je slijmvliezen uitdrogen, is het goed om 1,5 à 2 liter per dag te drinken.

6. Brandend maagzuur

Ook brandend maagzuur kan ervoor zorgen dat je last hebt van een droge keel. Hierbij kun je ook een droge hoest hebben, moeite met slikken en als het zuur je keel bereikt kan dit een branderig gevoel geven. Er bestaan verschillende middeltjes tegen brandend maagzuur, zoals maagzuurremmers een maagbeschermers. Daarnaast kan het helpen om genoeg te drinken, gezond en niet te pittig te eten, kleine porties te nemen en hier goed op te kauwen. Ook is het verstandig om niet te roken en niet te veel alcohol te drinken.

7. Keelontsteking of een infectie aan je amandelen

Heb je naast een droge keel ook last van rode, gezwollen amandelen, witte vlekken op je amandelen of koorts? Dan zou het ook om een keelontsteking of een infectie aan je amandelen kunnen gaan. Neem in dit geval contact op met de huisarts voor de beste behandeling.

8. Mononucleosis

Mononucleosis is een virus dat wordt verspreid via speeksel. Een van de belangrijkste symptomen is een droge, kriebelige keel. Daarnaast kun je last hebben van hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, opgezwollen amandelen of gezwollen lymfeklieren. Neem contact op met de huisarts als je denkt dat je hier last van hebt.

9. Overbelasting

Als laatste kun je ook een droge keel krijgen door overbelasting. Wanneer je slikt, praat of je keel schraapt, worden er bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Zeker als je je stem verkeerd gebruikt, kunnen je halsspieren overbelast raken. Daardoor ontstaat er een droog gevoel in je keel. Zodra er minder spanning op de spieren staat, nemen de klachten vaak ook af. Daarom kan het helpen om je stemgebruik onder de loep te nemen, je stembanden na veel inspanning rust te geven, niet overmatig veel te slikken en niet te vaak je keel te schrapen.

Bron | Healthline, KNO Medisch Centrum, Zorgwijzer
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden