Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur en zó voorkom je ze Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de meest voorkomende oorzaken van brandend maagzuur en zó voorkom je ze

Brandend maagzuur is een veel voorkomende klacht: tot wel één op de vijf Nederlanders heeft er last van. Vaak behandelen ze het niet, want het gaat vanzelf wel over. Iedereen heeft er tenslotte wel eens last van. Maar je kunt er wel degelijk iets aan doen, ook bij terugkerende klachten.

Margriet samen met Losecosan

Hoe zit het nu eigenlijk precies en wat kun je doen om de klachten van brandend maagzuur te verminderen? Wij geven je informatie en tips.

Zo ontstaat brandend maagzuur

Maagzuur is een lichaamssap met een zeer hoge zuurgraad. Het heeft een belangrijke functie en wordt in je maag aangemaakt om voedsel te verteren en bacteriën te doden. Maar als er te veel maagzuur wordt aangemaakt in je maag, kan dat voor irritaties zorgen aan het slijmvlies aan de binnenkant van de maag. Bijna iedereen heeft wel eens last van maagzuur, bijvoorbeeld na het eten van een zware of vette maaltijd. In principe is dat niet zo erg, maar het is wel heel vervelend als brandend maagzuur regelmatig terugkomt. Daarom is het belangrijk om de overtollige maagzuurproductie bij de bron te remmen. Losecosan verlicht klachten tot wel 24 uur lang met maar één tablet.

Veel voorkomende oorzaken

Wat veroorzaakt brandend maagzuur eigenlijk? Hieronder geven we enkele veel voorkomende oorzaken die voor overtollig maagzuur en daarmee de klachten van brandend maagzuur zorgen:

 • Voeding
  Bepaalde soorten voeding verhogen de kans op brandend maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan gefrituurd of vet voedsel, sterk gekruid eten, vet vlees, volle melkproducten, pepermunt en chocola. Ook drinken kan de boosdoener zijn: koolzuurhoudende dranken, koffie, sterke thee, zuur vruchtensap en alcoholische dranken kunnen bij sommige mensen brandend maagzuur veroorzaken.
 • Te veel druk op de buik
  Dit zorgt er namelijk voor dat de sluitspier tussen de slokdarm en maag niet helemaal goed werkt. Door de verhoogde druk kan de zure maaginhoud makkelijker terugstromen in de slokdarm, en vervolgens voel je dat dan ook vaak in je keel. Dit soort druk op de buik kan worden veroorzaakt door overgewicht, het dragen van (te) strakke kleding en het eten van te grote maaltijden.
 • Roken en alcohol
  Nicotine en alcohol kunnen ervoor zorgen dat de sluitspier verslapt waardoor de maag minder goed afsluit. De zure maaginhoud stroomt dan weer sneller terug in de slokdarm, die niet goed tegen dat zuur kan.
 • Stress
  Sommige mensen ervaren tijdens stressvolle periodes meer brandend maagzuur. Ook spanningen door somberheid of angst kunnen een aanstichter zijn van brandend maagzuur.

Symptomen van brandend maagzuur

Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij brandend maagzuur. De meesten hebben last van zure oprispingen, maar ook zonder zuur te proeven kun je last hebben van brandend maagzuur. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Een pijnlijk, branderig gevoel aan de onderkant van je borstkas.
 • Een branderige en zure smaak achter in je keel. Dit komt voor als de zure maaginhoud regelmatig tot in de keelholte omhoog stroomt.
 • Drukkende en knijpende pijn achter het borstbeen.
 • Een hete, zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel, die je met moeite weg kunt slikken.
 • Boeren en oprispingen waarbij er vaak maagzuur in de mond terecht komt.

Wat kun je doen?

Wat bij de één klachten van brandend maagzuur veroorzaakt, geeft bij de ander geen problemen. Gelukkig kun je in veel gevallen wel iets aan doen om de klachten te voorkomen of te verlichten en te verminderen. Bij de meeste mensen verdwijnen of verminderen de klachten door het opvolgen van de volgende adviezen:

 • Vermijd pittige kruiden, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, alcohol en pepermunt.
 • Probeer grote, zware maaltijden te vermijden en neem de tijd voor je maaltijd. Eet je maaltijden langzaam en eet wanneer het kan over de dag verspreid kleinere hoeveelheden, in plaats van grote maaltijden.
 • Als je ’s nachts last hebt van brandend maagzuur is het aan te raden om drie tot vier uur voor je naar bed gaat niet meer te eten. Wat ook kan helpen is het kantelen van je bed door onder het hoofdeinde boeken, kratten of iets anders te plaatsen.
 • Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte, waardoor de druk in de buik groter is dan normaal gesproken. Voorkom daarom dat je te zwaar wordt of pak overgewicht aan als je dit hebt.
 • Draag kleding waarin je vrij kunt bewegen. Te strak zittende kleding kan de druk op je maag vergroten.
 • Rook je? Probeer er dan mee te stoppen. Door het roken verslapt het sluitspiertje tussen je slokdarm en maag.

Gebruik bij terugkerende klachten Losecosan. Losecosan werkt effectief 24 uur tegen terugkomend brandend maagzuur door de overtollige maagzuurproductie bij de bron te remmen. Het product is online en in de winkel te koop bij de drogisterij.

Maak kans op een dinerbon van € 100 door de korte poll in te vullen op Losecosan.nl. Er is geen aankoopverplichting om mee te doen met de winactie.

Losecosan is een geneesmiddel en kan niet in combinatie met alle medicijnen gebruikt worden. Lees voor gebruik de bijsluiter. Werkzame stof: omeprazol. KOAG-nr. 80-0221-6519.

Bron | Losecosan.nl, Rennie.nl, MLDS.nl
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden