Margriet logo
null Beeld

Dit zijn de meest voorkomende oogaandoeningen na je veertigste

Eens goede ogen, altijd goede ogen? Dat is helaas niet zo. Na je veertigste is de kans op oogaandoeningen een stuk groter. We zetten de meest voorkomende oogziekten en -aandoeningen voor je op een rij in een handig overzicht.

Van staar tot een glaucoom.

Veel voorkomende oogaandoeningen

Ook als je nooit problemen met je ogen hebt gehad, kan je zicht plotseling achteruitgaan. Gelukkig is er vaak wat aan te doen. We zetten de vier meest voorkomende oogaandoeningen bij ouderdom - mét behandelingen - op een rij.

Presbyopie

Misschien herken je het wel: je moet een boek of telefoon steeds verder weg houden om de tekst te kunnen lezen. Waarschijnlijk heb je last van presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Net als bij andere oogaandoeningen ben je gelukkig niet de enige. Iedereen boven de veertig krijgt er op een bepaald moment last van. En dat heeft alles te maken met de elasticiteit van de ooglens. Wil je iets van dichtbij scherp zien, dan moet de ooglens boller worden. Naarmate je ouder wordt, verliest de ooglens zijn elasticiteit en daardoor is scherpstellen een stuk lastiger. Presbyopie is niet te voorkomen, maar wel op te lossen. Bijvoorbeeld met een leesbril. Vind je het steeds op- en afzetten van een leesbril te veel gedoe? Dan zijn multifocale contactlenzen misschien een uitkomst. Daarmee kun je zowel dichtbij als veraf scherp zien.

Staar

Een van de meest voorkomende oogaandoeningen bij ouderdom is staar. Twintig procent van de 85-plussers heeft ouderdomsstaar. Maar ook een stuk eerder, zo rond je 55ste, kun je er last van krijgen. Staar is een vertroebeling van de ooglens. Als de eiwitten in de ooglens klonteren, wordt de lens troebel. Het lijkt daardoor alsof je door een beslagen raam kijkt. Ook zijn kleuren soms gelig of minder helder, ben je gevoeliger voor licht en zie je ‘s nachts slechter. Helaas zijn er geen medicijnen om staar te voorkomen of te genezen. Een operatie is wel mogelijk. Dat is een eenvoudige en snelle ingreep waarbij ze de troebele lens vervangen door een nieuwe.

Lees ook:

Bij déze symptomen is het tijd voor een bezoekje aan de oogarts

Glaucoom

Glaucoom is een beschadiging van de oogzenuw waardoor je steeds minder ziet. De oorzaak is meestal een te hoge oogdruk door ouderdom, medicatie, erfelijke aanleg of een afwijking aan de ogen. Toch kan de oogdruk bij glaucoom ook normaal zijn. Glaucoom komt redelijk vaak voor: ongeveer 2 op de 100 mensen boven de 45 hebben deze oogaandoening.

Het verraderlijke van glaucoom is dat je het vaak niet merkt. De klachten, zoals het steeds kleiner worden van het gezichtsveld, laten meestal een tijd op zich wachten. Glaucoom ontstaat vaak langzaam, maar bij acuut glaucoom - een zeldzame vorm - gaat de oogdruk uit het niets flink omhoog. Met oogdruppels kun je de oogdruk verlagen. Helpt dat niet? Dan is een laserbehandeling of een operatie mogelijk.

Maculadegeneratie

De macula, het centrale gedeelte van het netvlies, zorgt ervoor dat je details scherp ziet. Bij maculadegeneratie (MD) is de macula aangetast. Sommige mensen zien daardoor continu een wazige of donkere vlek. Bij leeftijdsgebonden MD ontstaan de symptomen meestal na je vijftigste. In de meeste gevallen ontwikkelt de aandoening zich langzaam. Het centrale gedeelte van je zicht wordt steeds waziger. Bij de ‘natte vorm’ gaat het zicht van de een op de andere dag achteruit. Rechte lijnen of teksten lijken plotseling krom of golvend. Een injectie in het oog kan (verdere) schade voorkomen. Bij de ‘droge vorm’ - de meest voorkomende - is er geen behandeling mogelijk. Je zicht gaat dan langzaam steeds verder achteruit. Volledige blindheid komt bij MD gelukkig zelden voor.

Bron | GoodHousekeeping, Thuisarts.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maike Abma

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden