Margriet logo
null Beeld

Dit zijn de meest voorkomende feiten en fabels over snot

Het is weer tijd voor het griepseizoen en dit jaar krijgen we daar ook nog eens het coronavirus bij: kans op dubbel zoveel gesnotter dus. Maar wat is snot eigenlijk? En is het nou beter om je neus te snuiten of op te halen? En hoe gezond of ongezond is het? Dit zijn de 8 meest voorkomende feiten en fabels over snot. 

Feiten en fabels over snot: wat is snot?

We snotteren allemaal wel eens, maar wat is die substantie die uit je neus komt eigenlijk? In het rijtje feiten en fabels over snot kunnen we als eerst vaststellen dat snot eigenlijk gewoon slijm is. Dit wordt aangemaakt door het slijmvlies in je neus. Het slijmvlies smeert niet alleen je neus, zodat dit niet uitdroogt, maar het vangt ook ongewenste bacteriën op die via je neus binnenkomen. Wanneer slijm uit je neus loopt heet het snot.

Je hebt alleen snot als je verkouden bent

Het is een fabel dat je alleen snottert of last hebt van snot in je neus wanneer je verkouden bent. Dagelijks maakt het slijmvlies in je neus zo’n 1 tot 1,5 liter snot aan. Dit slik je normaliter gewoon door. Pas bij een allergie of verkoudheid maak je extra slijm aan of wordt je snot dikker, waardoor het niet meer goed weg kan lopen.

Wit snot is het gezondste

In het rijtje van meest voorkomende fabeltjes en feiten over snot hoort ook de volgende stelling thuis: gezond snot is wit van kleur. Dit is een fabel. Wit snot geeft vaak aan dat je verkouden begint te worden. Doordat je lichaam meer snot begint te produceren wordt het dikker en plakkeriger. Gezond snot is namelijk transparant, helder en plakkerig en lijkt daarmee op lijm. Al is er wel een uitzondering: bij een oor- of holteontsteking kan het zijn dat je snot gewoon transparant blijft. Ook wanneer je veel zuivelproducten nuttigt kan je snot dikker en taaier worden, ook als je geen last hebt van een verkoudheid. Dat komt door het vet in veel zuivelproducten.

Lees ook: Ziek of alleen verkouden? De kleur van je snot vertelt het

Je moet je neus snuiten bij een loopneus

Heb je een loopneus, dan ben je waarschijnlijk geneigd om steeds je neus te snuiten. Toch is het een fabeltje dat je hierdoor sneller van je verkoudheidsklachten afkomt. Sterker nog: door je neus hard te snuiten verhoog je de druk op je neus, waardoor de kanaaltjes in je neus die naar verschillende holtes in je schedel lopen het snot juist daarheen persen. Oftewel: de virusdeeltjes in je snot komen zo in je holtes terecht, waardoor je last kunt krijgen van vervelende ontstekingen. Door je neus op te halen snuif je het snot juist uit je holtes, waardoor je de kans op een ontsteking verkleint.

Neuspeuteren is gevaarlijk

Peuter jij stiekem wel eens in je neus? Dat kun je maar beter afleren. Het is namelijk geen fabeltje wat je moeder vroeger riep om jou met je vinger uit je neus te houden. Je kunt namelijk echt de binnenkant van je neus beschadigen door hierin te peuteren. Daardoor krijg je neusbloedingen en kun je de korstjes steeds weer lospeuteren, waardoor je zelfs een gat in je neustussenschot kunt veroorzaken.

Het is gezond om snot te eten

Neuspeuteren is dus echt schadelijk, maar het vervolgens opeten van het snot, dat kan niet per se kwaad. Bovendien krijgen we dagelijks al een heleboel snot binnen, doordat we het meeste slijm gewoon doorslikken. Een beetje extra snot maakt dus weinig verschil. Bovendien zitten er in snot eiwitten en afweercellen die goed zijn voor ons immuunsysteem. Maar of deze stoffen in onze maag intact blijven en of ze daarmee ook een aanzienlijke bijdrage leveren, dat is maar de vraag. Ongezond is het dus niet, maar het brengt ook geen duidelijke gezondheidsvoordelen met zich mee.

Stomen en sprayen helpt bij verstopte neus

Het blijft twijfelachtig of neussprays en stomen daadwerkelijk helpen bij een verkoudheid. De damp van heet water tijdens het stomen kan wel het taaie slijm in je neus en keel losmaken, wat in ieder geval voor een verlichtend gevoel zorgt. Ook neusdruppels en neusspray met de stof xylometazoline helpen tijdelijk bij een verstopte neus, omdat de bloedvaatjes van de slijmvliezen hierdoor tijdelijk samentrekken. Je verstopte neus kun je er dus wel mee helpen, maar je verkoudheid gaat er niet sneller van over. Wat volgens KNO-arts Carlijn Hoekstra van het Amsterdam UMC wel werkt is om je neus te spoelen met grote hoeveelheden zoutoplossing. Aan het NRC legt de arts uit dat het zout het vocht uit je slijmvliezen onttrekt en deze laat slinken.

Anderen kunnen ziek worden van jouw snot

Dit is een feit. Snot bestaat uit veel virusdeeltjes die besmettelijk zijn voor anderen. Nies dus altijd in je elleboog, snuit je neus in een papieren zakdoek die je daarna direct weggooit en was je handen. Maar die regels kunnen we door het coronavirus inmiddels natuurlijk wel dromen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, NRC

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden