null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de meest gemelde bijwerkingen van de coronaprik

Inmiddels wordt in Nederland ruim twee maanden gevaccineerd tegen het coronavirus en het vaccinatietempo begint te versnellen. De kans is dus groot dat ook jij binnenkort aan de beurt bent. Welke bijwerkingen kun je verwachten na een coronaprik?

Hoewel ze natuurlijk vervelend wel zijn, zijn de meest gemelde bijwerkingen na de coronavaccinaties gelukkig mild.

Meest voorkomende bijwerkingen coronaprik

De meest voorkomende bijwerkingen van de verschillende coronavaccins zijn volgens het Bijwerkingencentrum Lareb de volgende: pijn op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in de gewrichten en koorts. Ook misselijkheid, koude rillingen en opgezette lymfeklieren in de oksel, in de hals of bij het sleutelbeen komen geregeld voor.

Er zijn enige verschillen te zien tussen de coronavaccins, maar over het algemeen komen de klachten enigszins overeen. Ook zijn deze bijwerkingen en de percentages waarin ze voorkomen - voor zover nu bekend - ongeveer gelijk aan de cijfers die in de bijsluiters staan.

Onschuldig, maar vervelend

Over het algemeen zijn die bijwerkingen gelukkig mild, zegt vaccinexpert Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tegen NOS. “Een minderheid heeft meer last van bijwerkingen en de meeste klachten verdwijnen na één tot drie dagen." Volgens de richtlijnen van het RIVM voor de coronavaccinaties zijn de bijwerkingen onschuldig, maar kunnen ze wel als vervelend ervaren worden.

Ook kunnen de bijwerkingen van de coronaprik “leiden tot het tijdelijk niet inzetbaar zijn voor werk in de eerste 24-48 uur na vaccinatie", aldus de richtlijn.

Lees ook:

Onderzoek: ‘Meer coronabesmettingen door meer pollen in de lucht’

Verschillen

Of en hoeveel bijwerkingen iemand krijgt na een coronaprik, hangt van een aantal factoren af. Zou krijgen jongeren vaker uitgesproken klachten dan ouderen, zegt het RIVM. Ook hebben mensen bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna vaker en meer last van bijwerkingen na de tweede coronaprik. Bij AstraZeneca is dat juist andersom: na de eerste prik worden daar de meeste klachten gezien, vertelt Wijnans.

Wel geeft ze aan dat het moeilijk is om bijwerkingen te vergelijken, omdat de verschillende prikken aan andere groepen mensen gegeven worden. Dit kan meespelen in het aantal meldingen en op hoe het afweersysteem reageert op de prik.

Bijwerkingen zijn ‘logisch gevolg’

Die bijwerkingen zijn volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA een ‘logisch gevolg’ van vaccinaties. Vaccins zetten ons immuunsysteem aan het werk om antistoffen aan te maken, zodat ons lijf nieuwe ziekteverwekkers leert kennen en ons daartegen beschermt. Bij het toelaten tot de markt beoordeelt de EMA altijd dat de voordelen (de bescherming) opwegen tegen de nadelen (de bijwerkingen).

Algemeen genomen lijkt een coronaprik voor wat meer bijwerkingen te zorgen dan bijvoorbeeld de griepprik. Dat zou mogelijk komen doordat de coronavaccins een sterkere afweerreactie oproepen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Lareb, RIVM

Beeld | Getty Images

null Beeld

Deze week ligt Margriet 12 in de winkel, met Bibian Mentel als gasthoofdredacteur. Een enorme eer, vinden wij. Het nummer is een kijkje in haar leven, en zoals Bibian zelf zegt: “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.” Het nummer ligt nu in de winkel en is te bestellen via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden