Margriet logo
null Beeld

Dít zijn de meest gebruikte medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden

Niet achter het stuur met alcohol op, dat weten we allemaal wel. Maar er zijn ook medicijnen zijn die je rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Over medicijngebruik in het verkeer weten we echter een stuk minder, terwijl het net zo gevaarlijk kan zijn.

We zochten voor je uit welke veel gebruikte medicijnen je rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Wettelijk strafbaar

Net als rijden met alcohol of drugs op, is het rijden onder invloed van medicijnen ook wettelijk strafbaar. Daarom is het erg belangrijk dat je weet of jouw medicatie onder die wet valt. Het laatste wat je wilt is natuurlijk anderen in gevaar brengen én een boete krijgen. Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn bijvoorbeeld medicijnen die sufheid, duizeligheid, verminderd gezichtsvermogen veroorzaken of je reactietijd verlengen. Meestal is deze medicatie te herkennen aan een gele sticker op het doosje, met daarop een waarschuwing dat het middel je reactievermogen beïnvloedt. Ook in de bijsluiter van de medicatie wordt dit vermeld, en ook zal de apotheker dit meestal toelichten wanneer je de medicatie ophaalt.

Drie categorieën

Geneesmiddelen die enigszins effect kunnen hebben op je rijvaardigheid, worden ingedeeld in drie categorieën. Hierbij worden de effecten van het medicijn vergeleken met alcoholpromillages in het bloed. Voor elke categorie geldt een ander advies wat betreft het gebruik van een auto.

Categorie I: geen of zeer weinig negatieve invloed

Valt een medicijn in categorie 1, bestuur dan geen auto als je last hebt van bijwerkingen zoals sufheid, duizeligheid en slecht zien. Meestal is dat alleen in de eerste paar dagen, of na verandering van dosering. Medicijnen in deze categorie komen overeen met een bloedalcoholgehalte van maximaal 0,5 promille; zo’n twee alcoholhoudende drankjes.

Categorie II: licht tot matig negatieve invloed

Als je medicijnen in categorie 2 krijgt, is het verstandig om een aantal dagen te wachten met autorijden tot je gewend bent aan het medicijn en de effecten ervan afzwakken. De voorschrijvend arts kan je vertellen hoe lang de gewenningsperiode is, en of er andere rijveiligere opties beschikbaar zijn. Medicijnen in deze categorie komen overeen met een bloedalcoholgehalte van 0,5 tot 0,8 promille; twee tot vier glazen alcohol.

Categorie III: ernstige of potentieel gevaarlijke invloed

Met medicatie uit deze categorie mag je niet rijden en word je dus niet rijgeschikt bevonden. Medicijnen in deze categorie komen overeen met een bloedalcoholgehalte van meer dan 0,8 promille; meer dan vier alcoholhoudende drankjes. Bij sommige categorie III-medicijnen nemen de bijwerkingen en effecten na een aantal weken dusdanig af dat je wel weer mag rijden. Dit kan de arts of apotheker je vertellen.

Lees ook:

Waarom je bijwerkingen van medicijnen altijd zou moeten melden

Meest gebruikte medicijnen

Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden zijn niet zeldzaam: één op de zes Nederlands slikt zo’n geneesmiddel. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende medicatie waarmee je beter niet achter het stuurt kunt gaan zitten:

Rustgevende middelen en antidepressiva

De meest gebruikte medicijnen die zo'n negatieve werking hebben bij het autorijden, zijn geneesmiddelen die in de categorie benzodiazepine vallen. Benzodiazepinen zijn middelen die een rustgevende en ontspannende werking hebben, en vaak voorgeschreven worden bij angst of extreme spanning. Voorbeelden van deze medicatie zijn oxazepam, diazepam en valium. Ook antidepressiva, zoals amitriptyline en mirtazapine, kunnen vooral in de eerste weken van het gebruik invloed hebben op je rijvaardigheid.

Sterke pijnstillers

Maar het gaat zeker niet alleen om kalmerende middelen of medicijnen tegen depressie. Ook met sommige pijnstillers kun je beter niet achter het stuur gaan zitten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan morfine, tramadol en Oxynorm. Ook codeïne, een middel dat zowel als pijnstiller als bij hoest voorgeschreven wordt, kan invloed hebben op je rijvaardigheid.

ADHD en epilepsie

Middelen tegen epilepsie en ADHD kunnen ook een reden zijn dat autorijden afgeraden wordt, al kan de aandoening in dit geval soms erger zijn dan de medicatie. Het CBR bepaalt in die gevallen per persoon of rijden wel of niet verantwoord is.

Zelfzorgmiddelen

Er zijn ook zelfzorgmiddelen die je zonder recept bij de drogist koopt, die invloed kunnen hebben op je rijvaardigheid. Denk dan bijvoorbeeld aan medicijnen tegen hooikoorts, allergieën of reisziekte. Lees van deze medicatie dus altijd goed de bijsluiter, en vraag zo nodig advies van de drogist of apotheker.

Wil je weten of je met jouw medicatie auto mag rijden? Een overzicht van alle medicijnen die het rijvermogen kunnen beïnvloeden kun je hier vinden. Ook kun je de benodigde informatie vinden in de bijsluiter, of advies vragen aan de apotheker of huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rij veilig met medicijnen, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, SFK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden