Dit zijn de medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen
Heb jij een te hoge bloeddruk? Velen met je. Alleen al in Nederland hebben bijna 3 miljoen mensen van uiteenlopende leeftijden er last van. Het is belangrijk om er iets tegen te doen. En als medicijnen voor jou de beste optie zijn, wil je vast weten wat de medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen zijn.
Wij zochten het voor je uit.
Wanneer krijg je medicijnen tegen een hoge bloeddruk?
Meet je arts een bovendruk boven de 180 bij je? Dan krijg je vrijwel altijd medicijnen. Net als wanneer je een bovendruk tussen de 140 en 180 hebt én een hoog risico op hart- of vaatziekten. Je loopt hoger risico als je overgewicht hebt, rookt, weinig beweegt en/of een hoog cholesterol hebt. Ook je leeftijd, geslacht en hart- en vaatziekten in de familie tellen mee. Heb je dit allemaal niet, dan zijn aanpassingen in je levensstijl wellicht voldoende. Maar voor nu focussen we ons op als medicijnen wél nodig zijn.
Verschillende bloeddrukverlagers en hun bijwerkingen
Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen een hoge bloeddruk, en de een zorgt voor meer bijwerkingen dan de ander. Een overzicht:
- Plaspillen (diuretica): plaspillen laten je nieren meer urine produceren, waardoor je dus ook meer moet plassen. De druk op de bloedvaten neemt af en zo daalt je bloeddruk. Mogelijke bijwerkingen: spierpijn of -zwakte in de bovenbenen en armen, ernstige vermoeidheid, hartkloppingen, heftige buikklachten.
- Bètablokkers: door deze medicijnen verbruikt je hart minder zuurstof en gaat je hartritme omlaag. Er komt hierdoor minder druk op je bloedvaten te staan, waardoor je bloeddruk daalt. Mogelijke bijwerkingen: duizeligheid, buikklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en verstopping, zweten, koude handen en voeten, vermoeidheid.
- ACE-remmers en ARB's (angiotensine-receptor-blokkers): beide medicijnen, die onder de noemer RAS-remmers vallen, hebben invloed op het samenspel van het hart, de vaatwand en de nierfunctie, met als gevolg dat de bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt.Mogelijke bijwerkingen: duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maag-darmklachten, kriebelhoest.
- Calciumantagonisten: ook deze medicijnen zorgen ervoor dat je bloedvaten verwijden en je hart minder hard hoeft te werken.Mogelijke bijwerkingen: opgezwollen enkels en onderbenen, hoofdpijn, warmtegevoel blozen, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd.
Medicijnen tegen hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen
Welke medicijnen tegen een hoge bloeddruk kun je nou het best slikken als je zo min mogelijk bijwerkingen wilt? Als we afgaan op bovenstaand overzicht, komen we uit op de plaspillen en daarna de calciumantagonisten en RAS-remmers. Maar het is ook goed om te kijken naar de ernst van de bijwerkingen. Welk medicijn klinkt voor jou dan het best?
Bovendien reageert elk lichaam mogelijk anders op de medicijnen. Het is dus heel belangrijk om in overleg met je arts de medicijnen uit te zoeken. Een arts schrijft vaak ook meerdere bloeddrukverlagers voor, omdat de combinatie voor minder bijwerkingen zorgt. Ga in elk geval vooral niet op eigen houtje stoppen of juist beginnen met een bepaald medicijn.
Wil je de ervaringen van anderen met een bepaald medicijn lezen? Neem dan eens een kijkje op mijnmedicijn.nl.
Meer lezen over je bloeddruk?
- Hoe verlaag ik mijn bloeddruk? 4 voedingsmiddelen die bewezen kunnen helpen
- Aan déze symptomen herken je een te lage bloeddruk
- Wat is een gezonde bloeddruk? Zó herken je een goede waarde
- Bestaat er een alternatief voor bloeddrukverlagers?
- Zelf je bloeddruk meten? Volg dit handige stappenplan
Bron | Hartstichting
Beeld | Getty Images