Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Een glaasje rode of witte wijn bij het eten, champagne als er iets te vieren is of glühwein op een koude avond: af en toe kan een alcoholische versnapering heerlijk zijn. Maar als je dagelijks alcohol drinkt, kan dat wel vervelende gevolgen hebben.

Niet alleen lichamelijk doet het veel, maar ook op je mentale gezondheid kan het flink wat invloed hebben als je elke dag alcohol drinkt.

Lichamelijke gevolgen van dagelijks alcohol drinken

We weten wat alcohol op de korte termijn doet: het heeft een verdovende werking. Daardoor sta je soms wat wankel op je benen, ben je minder gevoelig voor pijn en voelt het soms alsof er watten in je hoofd zitten. Na een nachtje slapen is dat vanzelf weer over, waarna je misschien alleen nog zit met de kater.

Leverproblemen

Maar als je dagelijks alcohol drinkt, zijn de gevolgen een stuk heftiger. Overmatig alcoholgebruik is echt een aanslag op je lichaam, vooral als je het langdurig doet. Zo moeten je darmen, maag en vooral je lever heel hard werken om de alcohol af te breken. Daardoor kunnen zij hun ‘normale’ functies minder goed uitoefenen, wat voor klachten als diarree en maagpijn kan zorgen. Vooral voor de lever heeft dagelijks alcohol drinken vaak veel gevolgen. Je lever kan flink wat hebben, maar als het te veel wordt kun je leverproblemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan leververvetting, een leverontsteking of leverfalen. Allemaal aandoeningen die ernstig en soms levensbedreigend kunnen zijn.

Slecht immuunsysteem

Ook je natuurlijke immuunsysteem lijdt flink onder overmatig alcoholgebruik. Je neemt niet meer voldoende voedingsstoffen op en krijgt niet voldoende rust, waardoor je lichaam aanzienlijk slechter voorbereid is op een virus of bacterie. Ten slotte hebben vrouwen die meer dan één glas alcohol per dag drinken volgens het Voedingscentrum een verhoogde kans op borstkanker. Ook de kans op tumoren in de longen, darmen en mond nemen toe als je elke dag drinkt.

Mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Dagelijks alcohol drinken heeft niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal vaak grote gevolgen. Op korte termijn helpt alcohol je misschien te ontspannen, kun je al je zorgen even vergeten en ben je simpelweg happy. Maar als je elke dag een paar wijntjes drinkt, kan dat effect aanzienlijk veranderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je op langere termijn juist meer last kunt krijgen van angsten, stemmingswisselingen en depressiviteit. Soms komen ook hallucinaties voor bij mensen die elke dag alcohol consumeren. Daarnaast neemt de kans op het syndroom van Korsakov aanzienlijk toe, door het tekort aan vitamine B1 dat ontstaat. Dit lijkt een beetje op dementie, waarbij klachten als geheugenverlies, verwarring en confabuleren (zogenaamd eerlijk liegen) voorkomen.

Alcoholverslaving

Natuurlijk ligt ook verslaving altijd op de loer. We spreken van alcoholverslaving wanneer je alcoholgebruik zorgt voor significantie beperkingen in je leven, zowel lichamelijk als psychisch. Bijvoorbeeld als je niet zonder drank denkt te kunnen slapen, of wanneer je niet meer kunt werken door je alcoholisme. Als je écht langdurig heel veel drinkt, kan je brein zelfs krimpen en je IQ dalen. Het is dus belangrijk om op tijd hulp te zoeken, als je dat nodig denkt te hebben.

Denk je dat je te veel drinkt en wil je daar hulp bij? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je helpen vast te stellen of je een alcoholprobleem hebt en hoe je hier hulp voor kunt krijgen. Je kunt ook anoniem met vragen rondom alcoholgebruik terecht bij Alcoholinfo.

Bron | Vertava Health, Healthline, Voedingscentrum, Glamour

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden