null Beeld

Dit zijn de lekkerste peren

Peren staan gezien de oogsttijd bekend als typisch herfstfruit, maar kunnen in koelcellen maanden bewaard worden

Conférence

Ongetwijfeld de bekendste en meest verkochte handpeer. De slanke peer is groen-gebronsd maar kleurt een beetje naar geel bij rijping.

Smaak: sappig en zoet. Lekker om zo te eten, in salades en in gebak . Oogsttijd: vanaf de tweede week van september

Doyenné du Comice

Na de Conférence wordt deze bolle peer het meest geteeld. Hij is geelgroen en heeft een rode gloed. Smaak: sappig en zeer zoet. Het vruchtvlees van zeer rijpe peren smelt bijna weg op je tong. Lekker om zo te eten en in salades. Oogsttijd: van eind september tot begin oktober

Beurré Hardy

Dit oude Franse perenras is nog altijd populair. Het is een middelgrote bolle peer met een stevige, groen met bronskleurige schil. Smaak: licht-zure maar toch zoete, volle smaak. Lekker om zo te eten, in salades en dessert. Oogsttijd: vanaf de tweede helft van september

Gieser Wildeman

Dit kleine roestbruine peertje met korrelig vruchtvlees is de koning van de stoofperen. Smaak: de gestoofde peertjes zijn zacht en smaken lekker zoet. Oogsttijd: vanaf november

Durondeau

Deze oude peersoort met grote dikke vruchten herken je aan de goudkleurige schil met rode blos. Smaak: fris-zoetzuur. In het begin van seizoen lekker als handpeer, maar vanaf oktober kun je hem ook stoven, Oogsttijd: vanaf half september tot oktober

Triomphe de Vienne

Een grote, slanke handpeer waarvan de schil eerst groen is, en bij volle rijpheid geel van kleur wordt. Smaak: fijn, vergelijkbaar met die van een Conférence. Lekker uit het vuistje en als compote maar ook ideaal als dessert- en stoofpeer. Oogsttijd: van eind augustus tot midden september

Gieser Wildeman

Dit kleine roestbruine peertje met korrelig vruchtvlees is de koning van de stoofperen. Smaak: door ze te stoven worden de peertjes lekker zacht en smaken lekker zoet. Lekker als bijgerecht bij wild en gevogelte of als dessert. Oogsttijd: vanaf november

Kweepeer

Behoort strikt genomen niet tot de peren- , maar tot de rozenfamilie. Smaak: kweeperen zijn rauw niet te eten door hun harde zure vruchtvlees., maar verwerkt in chutney, compote of jam zijn ze overheerlijk! Oogsttijd: begin oktober.

Fotografie | Diane Hendrikx

Recepten en styling | Ilse D'Hooge

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden