Gezondheid

Dit zijn de lekkerste peren

peren-rassen.jpg

Peren staan gezien de oogsttijd bekend als typisch herfstfruit, maar kunnen in koelcellen maanden bewaard worden

Conférence

Ongetwijfeld de bekendste en meest verkochte handpeer. De slanke peer is groen-gebronsd maar kleurt een beetje naar geel bij rijping.
Smaak: sappig en zoet. Lekker om zo te eten, in salades en in gebak . Oogsttijd: vanaf de tweede week van september

Doyenné du Comice

Na de Conférence wordt deze bolle peer het meest geteeld. Hij is geelgroen en heeft een rode gloed. Smaak: sappig en zeer zoet. Het vruchtvlees van zeer rijpe peren smelt bijna weg op je tong. Lekker om zo te eten en in salades. Oogsttijd: van eind september tot begin oktober

Beurré Hardy

Dit oude Franse perenras is nog altijd populair. Het is een middelgrote bolle peer met een stevige, groen met bronskleurige schil. Smaak: licht-zure maar toch zoete, volle smaak. Lekker om zo te eten, in salades en dessert. Oogsttijd: vanaf de tweede helft van september

Gieser Wildeman

Dit kleine roestbruine peertje met korrelig vruchtvlees is de koning van de stoofperen. Smaak: de gestoofde peertjes zijn zacht en smaken lekker zoet. Oogsttijd: vanaf november

Durondeau

Deze oude peersoort met grote dikke vruchten herken je aan de goudkleurige schil met rode blos. Smaak: fris-zoetzuur. In het begin van seizoen lekker als handpeer, maar vanaf oktober kun je hem ook stoven, Oogsttijd: vanaf half september tot oktober

Triomphe de Vienne

Een grote, slanke handpeer waarvan de schil eerst groen is, en bij volle rijpheid geel van kleur wordt. Smaak: fijn, vergelijkbaar met die van een Conférence. Lekker uit het vuistje en als compote maar ook ideaal als dessert- en stoofpeer. Oogsttijd: van eind augustus tot midden september

Gieser Wildeman

Dit kleine roestbruine peertje met korrelig vruchtvlees is de koning van de stoofperen. Smaak: door ze te stoven worden de peertjes lekker zacht en smaken lekker zoet. Lekker als bijgerecht bij wild en gevogelte of als dessert. Oogsttijd: vanaf november

Kweepeer

Behoort strikt genomen niet tot de peren- , maar tot de rozenfamilie. Smaak: kweeperen zijn rauw niet te eten door hun harde zure vruchtvlees., maar verwerkt in chutney, compote of jam zijn ze overheerlijk! Oogsttijd: begin oktober.

Fotografie | Diane Hendrikx
Recepten en styling | Ilse D’Hooge

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant