Dit zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine A Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine A

Van vitamine A tot K: er zijn en heleboel vitamines die goed voor je zijn. Met de voordelen van vitamine C en D ben je waarschijnlijk al meer bekend, maar wat doet vitamine A precies? En kun je hier ook te veel of te weinig van binnenkrijgen? We hebben de gezondheidsvoordelen van vitamine A voor je op een rijtje gezet.

Wat is vitamine A?

Vitamine A heeft een belangrijke rol in je lichaam. Dit is een in vet oplosbare vitamine dat in dierlijke producten (zoals vis, zuivel, vlees en eierdooiers) zit en wordt toegevoegd aan halvarine, bak- en braadproducten. In die dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol. In groente en fruit (zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie) zitten carotenoïden, die ook wel provitamine A worden genoemd. Die carotenoïden worden door je lichaam omgezet in vitamine A. Om vitamine A goed op te nemen in je lichaam heb je vet nodig.

De gezondheidsvoordelen van vitamine A

Vitamine A kent meerdere gezondheidsvoordelen voor je lichaam. We hebben de belangrijkste op een rijtje gezet:

Goed voor je huid
Een van de bekendste gezondheidsvoordelen van vitamine A is dat het goed is voor je huid. Je ziet vaak vitamine A in de vorm van retinol terugkomen op de ingrediëntenlijst van huidverzorgingsproducten. Dit stimuleert de celvernieuwing en zorgt voor een egale en vitale huid. Hiermee kun je ook rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekjes verminderen. Doordat vitamine A als antioxidant werkt, ondersteunt dit het proces waarmee je huid zich herstelt. Zo helpt het bijvoorbeeld ook sneller wondjes te genezen.

Goed voor je ogen
Vitamine A is ook heel belangrijk voor je ooggezondheid en gezichtsvermogen. Dit helpt je ogen bijvoorbeeld bij het aanpassen aan schemer. Een belangrijk kenmerk van een tekort aan vitamine A is dan ook nachtblindheid.

Je afweersysteem
Daarnaast helpt vitamine A je afweersysteem te ondersteunen. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat bacteriën en andere indringers geen schade kunnen aanrichten in je lichaam. Daarnaast speelt vitamine A ook een rol bij de productie van je witte bloedlichaampjes, die je helpen bij de afweer tegen infecties. Daardoor loop je bij een tekort aan vitamine A meer kans op een infectie en genees je langzamer als je ziek bent.

Gezondheid van je haar en nagels
Zoals bij de gezondheidsvoordelen voor je huid al genoemd werd, helpt vitamine A bij celvernieuwing. En dat zorgt er ook voor dat je haar en nagels goed groeien en gezond blijven. Heb je last van dof haar of broze nagels? Dan kan dat wijzen op een vitamine A tekort. Heb je te veel vitamine A in je lichaam? Dan kun je last krijgen van haaruitval.

Lees ook:
Deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort

Een tekort herkennen

Ongeveer 10 tot 30 procent van de volwassenen eet niet voldoende voeding waar vitamine A in zit. Je kunt een vitamine A tekort herkennen aan huidproblemen, dof haar, broze nagels, slecht zicht en nachtblindheid. Daarnaast ben je vatbaarder voor infecties en genees je minder snel. Volgens het RIVM is het niet bekend hoe vaak klachten door een vitamine A tekort daadwerkelijk voorkomen. Het Voedingscentrum raadt voor een volwassen vrouw aan om dagelijks 680 microgram vitamine A binnen te krijgen. Voor een man is dat 800 microgram.

Te veel vitamine A

Hoewel vitamine A meerdere gezondheidsvoordelen kent, is een teveel van deze vitamine ook niet goed. Dit kan zelfs tot een vergiftiging leiden. Een teveel aan vitamine A kun je volgens het Voedingscentrum herkennen aan de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid en afwijkingen aan je huid, ogen en skelet

Het gaat hierbij om te veel vitamine A uit dierlijke producten, niet om de carotenoïden.

Bron | Mind Body Green, Voedingscentrum, Dermalogica, Bedrock
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden