null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van ongegeneerd keihard meezingen

In de auto, onder de douche, tijdens het schoonmaken of bij een goed concert. Veel mensen hebben de neiging: ongegeneerd meezingen als ze een goed nummer horen. Maar dan wel het liefst wanneer er niemand meeluistert. “Want als we zingen zijn we kwetsbaar en laten we ons in de ziel kijken,” stelt zangcoach Jeroen Gigengack. “Dat vinden veel mensen eng.”

Eén ding is zeker, meezingen is niet alleen een vorm van vermaak. Het biedt ook allerlei gezondheidsvoordelen. En of je een geboren zanger bent of je alleen maar onder de douche laat gaan, maakt daarbij niet uit. “Zingen heeft zo veel gezonde effecten dat zangtherapie eigenlijk in het verzekeringspakket zou moeten zitten,” zegt Gigengack tegenover nu.nl. We zochten de belangrijkste gezondheidseffecten voor je uit.

1. Zingen maakt blij

Het fijne aan zingen is dat je eigenlijk automatisch je dagelijkse zorgen vergeet. Uit onderzoek van Nederlands bekende neuropsycholoog Erik Scherder blijkt dat het daarom ook heel goed helpt bij het verwerken van een trauma. Bekende, aanstekelijke liedjes werken daarbij het best. Door het zingen van simpele melodieën kom je volgens experts snel bij je eigen emoties.

2. Het is stressverlagend

Onderzoekers van de universiteit van het Duitse Frankfurt deden een paar jaar geleden bloedonderzoek bij koorleden. Hieruit bleek dat het aantal afweerstoffen in het bloed toenam wanneer de leden hadden gezongen. Daarnaast namen de waarden van het hormoon dat verantwoordelijk is voor stress juist af. De onderzoekers concludeerden dan ook dat zingen niet alleen heilzaam is voor je weerstand, het heeft ook een bewezen ontspannen werking.

3. Goed voor je hart

Zweeds onderzoek aan de universiteit van Gothenburg heeft aangetoond dat zingen bovendien goed is voor je hart. Zo ontdekte de Zweedse wetenschapper Bjorn Vickhoff dat de hartslag van koorzangers vertraagt wanneer ze zingen. Volgens hem komt dit doordat de leden op dezelfde manier ademhalen. “Je hartslag gaat omlaag bij de uitademing en omhoog bij het inademen. Als je zingt, gebruik je de lucht die wordt ingeademd. Dus zal de hartslag dalen,” legt Vickhoff uit. “Hetzelfde gebeurt bij mensen die aan yoga doen. Daarvan is bovendien bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Het zou me niets verbazen als dat met zingen ook zo is, maar daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.”

4. Geeft zelfvertrouwen

Afgezien van beroepszangers en -zangeressen stappen de meeste mensen uit hun comfortzone wanneer ze gaan zingen. Door je stem op een andere manier in te zetten dan je normaal gewend bent, laat je een andere kant van je persoonlijkheid zijn. “Soms zijn mensen heel schuchter en timide. Ze vinden het moeilijk om zich te uiten. Maar wanneer ze meezingen met hun favoriete liedje, wordt het brein eraan herinnerd dat het fijn voelt om je te uiten. Door te zingen erken je wat werkelijk van jou is: je stem, met zijn eigen hoogte, kleur en karakter. Het kan mensen enorm helpen. Als je je hele leven gewend bent stil te zijn en niet bent aangemoedigd je stem te laten horen, kan dat de basis zijn voor een gebrek aan zelfvertrouwen,” legt zangcoach Jeroen Gigengack uit.

5. En werkt tegen eenzaamheid

Wanneer je in een koor of in een groepje zingt, zorgt dat razendsnel voor een saamhorigheidsgevoel. Sterker nog, het creëert een sneller groepsgevoel dan wanneer je een voorstelrondje houdt. En laat dat nou het ideale middel zijn tegen eenzaamheid. Van nature horen we namelijk graag bij een groep. “Samen zingen zorgt voor een verbinding van hart tot hart. Dat is uiteindelijk ons grootste verlangen,” stelt Gigengack.

Lees ook

Luister je vaak muziek? Dan ben je gezonder én heb je een beter seksleven

Bron| nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden