gezondheidsvoordelen van haring Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de gezondheidsvoordelen van haring

De Hollandse Nieuwe is er weer! Heerlijk op een wit bolletje of los met uitjes en zuur aan z’n staart. En met de komst van de nieuwe haring hoor je ook wel eens de uitspraak ‘haring in het land, dokter aan de kant’ voorbij komen. Maar is haring eigenlijk wel zo gezond? We zochten het voor je uit.

En maakt het nog uit of die haring dan vers is of uit blik komt?

Is haring gezond?

Goed nieuws voor de liefhebbers: haring is hartstikke gezond. Het is een vette vis en staat daarmee ook in de Schijf van Vijf. Vette vis, waaronder dus haring, is zo gezond doordat hier de belangrijke visvetzuren EPA en DHA in zitten. Dit zijn onverzadigde vetzuren en zitten voornamelijk in haring en zalm. Hierbij maakt het niet uit of je nou een verse Hollandse Nieuwe bij de viskraam haalt of er eentje uit pot, blik of de diepvries koopt. Deze onverzadigde vetzuren zijn goed tegen hart- en vaatziekten en het vetzuur DHA ondersteunt het functioneren van je hersenen. Het Voedingscentrum raadt aan om één keer per week vette vis te eten.

Goed voor het zenuwstelsel

In een portie haring zit 719 milligram kalium en 0,8 milligram vitamine B6. De kalium helpt je zenuwstelsel om elektrische signalen te sturen, en de vitamine B6 zorgt voor de aanmaak van chemicaliën die je nodig hebt voor de communicatie tussen je zenuwen.

Goed voor je rode bloedcellen

En dat is nog niet alles. In een portie haring zit ongeveer 28 gram eiwit, 1,9 milligram ijzer en 17 microgram vitamine B12. Dat zegt je misschien niet direct zoveel, maar dat betekent dat regelmatig een haring eten hartstikke gezond is voor je rode bloedcellen. Die rode bloedcellen bevatten het eiwit hemoglobine, waarmee je bloed voldoende zuurstof door je lichaam kan transporteren. Haring helpt door het ijzer en vitamine B12 om dat eiwit aan te maken.

Sterke botten

Daarnaast zit er in haring calcium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke stoffen waarmee je lichaam hydroxyapatiet aan kan maken. Dit is een mineraal dat zorgt voor gezonde botten en tanden. En ook de eiwitten in de haring zijn goed voor de aanmaak van sterke botten. Je lichaam gebruikt de eiwitten namelijk voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.

Wat zit er nog meer in haring?

Een haring bevat per 100 gram ongeveer 16 gram vet. Dit is wel afhankelijk van het moment van vangst. Daarnaast zit er 18 gram proteïne in en vitamine A, B, B2, B6, B11, B12, C en D in. Een flinke lijst dus. Als laatste bevat 100 gram haring ongeveer 222 kcal. Het is dus hartstikke gezond om op z'n tijd een haring bij de viskraam te halen.

Bron | Voedingscentrum, Healthfully, LC

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden