Margriet logo
Sushi eten met stokjes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van eten met stokjes

Eten met stokjes is niet voor iedereen makkelijk, vooral als je het niet gewend bent. Toch is dit het proberen waard, er zitten een aantal verrassende gezondheidsvoordelen aan deze manier van eten. Benieuwd hoe dat zit?

Eten met stokjes kan gestoei zijn. De rijst of sushi valt uit de stokjes of het lukt alleen om drie rijstkorrels te pakken. Gelukkig is het wel aan te leren en oefening baart kunst. Je pakt één stokje en legt die tussen je duim en je ringvinger. Het andere stukje leg je tussen je duim en je wijsvinger. Wanneer je de stokjes laat rusten moeten de puntjes elkaar aanraken. Oefen dit een paar keer en voor je het weet kun je alles eten met stokjes.

En eten met stokjes is nog goed voor je gezondheid ook.

Glycemische Index waarde

Uit een onderzoek van de Singapore Institute for Clinical Sciences blijkt dat eten met stokjes een positieve invloed heeft op Glycemische Index waarden. Die waarden zeggen iets over de mate waarin koolhydraatrijk voedsel effect heeft op de bloedsuikerspiegel en gewichtstoename. Wanneer deze waarden snel stijgen, wat kan gebeuren als je te snel te veel eet, worden je calorieën minder snel verbrand. Dit heeft tot gevolg dat er meer vet wordt opgeslagen in je lichaam. Eet je met stokjes? Dan krijg je minder snel grote hoeveelheden voedsel binnen, waardoor je GI-waarden normaal blijven en je lichaam de tijd heeft om de binnengekregen calorieën te verbranden.

Bewust eten

Eten met stokjes kan ook bijdragen aan aandachtig, beheerst en bewust eten. Uit een onderzoek van de universiteit van Ohio blijkt dat je veel bewuster eet wanneer je dat op een andere manier doet. Zo zou popcorn lekkerder smaken wanneer je het met stokjes eet, omdat je bewust bezig bent met het feit dat je een soort bestek gebruikt. Met stokjes eten maakt je dus bewuster van wat je eet, waardoor je minder snel te veel voedsel binnen krijgt.

Niet te veel eten

Als je niet aandachtig bezig bent met je eten is de kans groter dat je te veel eet. Je eet dan meer dan je eigenlijk op kunt. In Aziatische landen wordt vaak aangeleerd hier op te letten. In Japan wordt bijvoorbeeld geleerd dat je nooit meer dan 80 procent vol mag zitten. Hierdoor zou je bewuster eten. Pak die stokjes dus maar uit de besteklade!

Bron | MAX Vandaag

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden