Vrouw bespeelt klankschaal  Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van een ‘sound bath’

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar met bijna 114 miljoen views op TikTok zijn sound baths, ook wel sound healing genoemd, een van de nieuwste gezondheidspraktijken op social media. Tijdens zo’n geluidsbad wordt geluid gebruikt om krachtige therapeutische en herstellende processen op gang te brengen.

Het idee is duizenden jaren geleden in Tibet ontstaan, maar hedendaagse geluidsbaden weten nog steeds de juiste snaar te raken. Vooral als je gestrest bent. “Een geluidsbad kun je zien als een meeslepende, meditatieve ervaring waarbij je je als het ware baadt in de verschillende geluiden,” zegt Gabrielle Juliano-Villani, geluidsgenezer en therapeut. “Als je een professioneel geluidsbad doet, kun je verwachten dat je ongeveer een uur in een donkere studio ligt, terwijl er verschillende instrumenten worden bespeelt, zoals gongs, Tibetaanse schalen, klokkenspel, drums, kristallen klankschalen en nog veel meer.”

Effecten van een geluidsbad

Je gaat dus niet echt in bad, maar wordt omringd door lange, galmende tonen die je in een meditatieve staat wiegen, zodat je kunt rusten, resetten of focussen. Naast dat het ontzettend ontspannend is zijn er nog meer voordelen. Tijdens een geluidsbad kun je je goed concentreren op alles wat belangrijk voor je is en alle heftige emoties loslaten waardoor je humeur verbetert. “De trillingen van de kommen helpen om vastzittende energie los te maken,” zegt Megan Sherer, een erkend holistisch therapeut en oprichter van The Self Care Space. Daarom zou je je na een sessie ontzettend moe kunnen voelen, omdat je lichaam de opgekropte energie en spanning loslaat. “Als klankschalen worden bespeeld, zenden ze bepaalde frequenties uit die je hersengolven meeslepen en je meer ontspannen laten worden,” legt Sherer uit.

Sherer geeft aan dat theta-hersengolven, de hersengolven die optreden wanneer je half slaapt, ervoor zorgen dat je in een creatieve, meditatieve staat beland. Dit kan er weer voor zorgen dat je je emoties op een snelle en effectieve manier verwerkt. Volgens Sherer is het ook een manier om je slaap te verbeteren en je creativiteit te verhogen. Veel mensen nemen ’s ochtends een geluidsbad om zich voor te bereiden op de dag, maar ook voordat je gaat slapen werkt het rustgevend.

Meditatie

Als mediteren je aanspreekt, maar je niet weet of de klassieke vorm bij je past, kunnen geluidsbaden een goed alternatief zijn. “In plaats van je een melodie te geven om aan vast te houden, moeten de geluiden je helpen je geest te concentreren en te bevrijden van het proberen een patroon in het geluid te vinden,” zegt Brandt Passalacqua, de oprichter, directeur en hoofdleraar bij Breathing Deeply Yoga Therapy . “Je laat patronen in geluid los, wat je zal helpen om ook je denkpatronen los te laten. Als traditionele meditatie een uitdaging voor je is of je moeite hebt om in stilte te zitten, dan kan een klankbad een uitstekend alternatief zijn.”

Een sound bath voor thuis

Hoewel een geluidsbad van een uur het grootste effect zal hebben, zijn er op TikTok of YouTube verschillende geluidsbaden beschikbaar die slechts een paar minuten duren. Dus de volgende keer dat je gestrest bent, doe je je oortjes in, ga je liggen en luister je een aantal minuten naar de geluiden. Volgens Sherer is een geluidsbad voor iedereen toegankelijk, maar hoe vaker je dit doet, hoe meer je zult voelen. Toch kan zelfs één geluidsbad al een transformatieve ervaring zijn.

Bron | Bustle

Sanne van der LindenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden