null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de gezondheidsrisico’s van reizen met het vliegtuig

Luchtdruk, hoogte en het gebrek aan goede ventilatie. Als je er over nadenkt is het vast geen verrassing dat regelmatig vliegen niet goed is voor je gezondheid. Maar wat zijn nou écht de gezondheidsrisico’s?

Tweedehands lucht

Omdat het lastig is om tijdens de vlucht even een raampje open te zetten, circuleert de lucht die je tijdens een vlucht inademt een aantal keer rond. We ademen dus eigenlijk 'tweedehands' lucht in. Omdat er tijdens een vliegreis veel mensen in een afgesloten ruimte dezelfde lucht inademen, is de kans dat je daardoor een infectie oploopt vergroot. Op die manier kan een medepassagier er tijdens jouw vlucht voor zorgen dat je bijvoorbeeld besmet raakt met de griep of een verkoudheid. Andere ziektes die snel worden overgedragen tijdens een vlucht zijn tuberculose, een longontsteking en de mazelen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Trombose

Vliegen vergroot de kans op een bloedprop. Vrouwen die de anticonceptiepil slikken lopen daarbij extra risico. Tijdens een vlucht zit je vaak lange tijd stil (in een moeilijke positie) waardoor de bloedstroom vertraagt. Een lange vliegreis, langer dan vijf uur, kan extra risico op trombose geven, doordat het zuurstofgehalte van de lucht lager is. Dat heeft invloed op de samenstelling van het bloed, en kan ertoe leiden dat het bloed sneller stolt. Het risico op trombose door vliegen is ongeveer drie keer groter dan op de grond. Wil je dit voorkomen? Dan kun je het beste elk uur even een wandelingetje maken door het vliegtuig. Ook wordt het aangeraden om tijdens de vlucht voldoende water te blijven drinken.

Radioactieve straling

Van radioactieve straling is bekend dat het kankerverwekkend is en neurologische klachten kan veroorzaken. Op tien kilometer (vlieg)hoogte is de deze straling uit de ruimte vele malen groter dan op zeeniveau. Toch is het niet iets om je direct zorgen over te maken. Wanneer je niet zo vaak vliegt, zal de straling niet schadelijk zijn. Luchtvaartmaatschappijen nemen wel maatregelen om hun personeel te beschermen.

Giftige materialen

In vliegtuigstoelen zitten giftige materialen verwerkt, die moeten voorkomen dat een toestel niet direct in brand vliegt tijdens een noodsituatie. Deze vlamvertragers zijn nodig om mensenlevens te redden. Vliegtuigexperts maken zich echter niet al te grote zorgen over al deze potentiële gifgassen. Zo blijkt uit onder zoek van de Universiteit van Nijmegen dat we door luchtvervuiling in de buitenlucht en de slechte luchtkwaliteit in kantoorgebouwen meer gezondheidsrisico's lopen.

Lees ook

Dít zijn de meest voorkomende ziektes door een muggenbeet

Bron| AD, NOS, Trombose Stichting

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden