null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de gewoontes van mensen in ‘blauwe zones’ (waar mensen het oudst worden)

Er zijn vijf plaatsen in de wereld – zogenaamde 'blauwe zones' – waar mensen gemiddeld een stuk langer en gezonder leven dan wij. Dan denk je misschien: die eten vast heel gezond en sporten veel.

Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen.

Blauwe zones

Avonturier en schrijver Dan Buettner maakte een reis naar de blauwe zones om de gewoontes van de mensen daar te observeren. Deze zijn te vinden in Sardinië, Griekenland, Okinawa, Costa Rica en bij het kerkgenootschap de Zevende-dags Adventisten in Californië. Wat blijkt? Ze doen precies het tegenovergestelde van wat wij ‘gezond’ vinden. Dit waren drie van de meest opvallende gewoontes:

  1. Ze sporten niet

    Het zal je verbazen, maar de bewoners van de blauwe zones zul je niet snel in de sportschool vinden. Maar dat betekent niet dat ze helemaal geen beweging krijgen. De mensen hier wandelen namelijk veel in plaats van dat ze de auto pakken. Of ze nu naar hun werk, een familielid of een etentje gaan: dit doen ze gewoon lopend. Bovendien gebruiken ze in het huishouden minder machines, waardoor ze alles zelf moeten doen. Dit is ook goed voor de gezondheid: zo lang een activiteit de hartslag omhoog brengt, geldt het als beweging.
  2. Ze eten extreem veel koolhydraten

    In de Westerse cultuur is het woord ‘koolhydraten’ uit den boze. Als je wilt afvallen en gezond wilt leven, dan moet je koolhydraten koste wat het kost vermijden. En dat is precies wat de mensen in de blauwe zones níet doen. Zo’n 90 procent van hun dieet bestaat uit koolhydraten. Ze eten granen, bonen, zoete aardappels of pasta. En heel veel verse groentes.
  3. Ze brengen veel tijd door met vrienden

    Wij zien ‘tijd voor onszelf nemen’ tegenwoordig als een van de belangrijkste dingen voor onze gezondheid. En hoewel je grenzen aangeven niet slecht is, blijkt het toch een stuk gezonder te zijn om je zo veel mogelijk sociaal op te stellen. Mensen in de blauwe zones brengen het liefst al hun vrije tijd met hun beste vrienden door. Dit betekent niet dat ze een grote sociale kring hebben; vaak hebben de mensen daar zo’n vier of vijf écht goede vrienden waar ze alles bij kwijt kunnen. En daar word je gezond oud van.

Kortom, het geheim van de eeuwige jeugd zit hem in drie dingen: blijf bewegen, eet plantaardige koolhydraten en doe leuke dingen met vrienden. Dat moet niet al te moeilijk zijn!

Bron | Mindbodygreen

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden