null Beeld

Dit zijn de gevolgen van maaltijden overslaan op je mentale gezondheid

Dat gezond eten invloed heeft op de hersenen, blijkt al jaren uit verschillende onderzoeken. Zo kan avocado ons helpen als we last hebben van stress, en kan zeewier invloed hebben op de ontwikkeling van alzheimer.

Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook het overslaan van maaltijden onze psychische gezondheid enorm kan beïnvloeden. Vooral mensen die niet ontbijten kunnen daar na een tijdje negatieve effecten merken van op hun humeur.

Onderzoek

Niet alleen het overslaan van maaltijden heeft invloed op onze gemoedstoestand, ook de tijden waarop we wél eten kunnen hun steentje bijdragen aan onze mentale gezondheid. De onderzoekers uit Australië wisten al dat er een link is tussen een gezond dieet en depressiviteit, maar dit onderzoek was dus om te kijken naar de relatie tussen de tijd waarop mensen eten en de kans op een depressie.

Daarom vroegen ze meer dan duizend mensen tussen de 26 en 36 jaar oud om op te schrijven wat en wanneer ze hadden gegeten. Vijf jaar later kregen dezelfde personen dezelfde vraag. Ook kregen ze beide keren een uitgebreide vragenlijst en screening om te kijken of ze last hadden van psychische stoornissen, zoals depressie of een bipolaire stoornis.

Meer kans op stemmingsstoornis

Uit de resultaten bleek dat mensen die niet ontbijten, of juist pas na het middaguur hun ontbijt eten, meer kans hebben op een stemmingsstoornis. Mensen die de klassieke tijden voor ontbijt, lunch en diner aanhouden hebben minder kans om bijvoorbeeld depressief te worden. Het lijkt er dus op dat ons brein er baat bij heeft als we regelmatig eten.

Lees meer: Dit zijn de positieve effecten van een koolhydraatarm dieet op de hersenen

Hormonen

Deze studie toont dus aan dat niet alleen wát je eet, maar ook wanneer je eet invloed kan hebben op je gezondheid. Waarom dit precies zo is, dat is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoekers zou het te maken kunnen hebben met hoe onze hormonen beïnvloed worden door eten. Ook kan het zo zijn dat ochtendmensen minder kans hebben op een psychische stoornis dan avondmensen. Om dat helemaal uit te zoeken, is meer onderzoek nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan UK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden