Feiten en fabels over een blaasontsteking Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de feiten en fabels over een blaasontsteking

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft minstens één keer in haar leven een blaasontsteking. Over het voorkomen en verhelpen bestaan veel fabels en feiten. Van cranberrysap tot genoeg vitamine C: wat werkt echt?

Catherine van Heest, oprichter van Care For Women, een landelijke organisatie die vrouwen helpt bij de overgang, menstruatieklachten, zwangerschap en anticonceptie en vergoed wordt door de meeste zorgverzekeraars. Zij zet de belangrijkste feiten en fabels voor je op een rij.

Wat is een blaasontsteking?

Voordat we dieper ingaan op de feiten en fabels over een blaasontsteking, is het goed om te weten wat dit precies is. Een blaasontsteking is een ontsteking aan het slijmvlies van de blaas, die meestal veroorzaakt wordt door een bacterie, ook wel de E-coli bacterie genoemd. Deze bacterie komt in de urinewegen terecht en bereikt daarna de blaas, waar het voor problemen zorgt. Het gaat vaak om bacteriën van de anus, die verspreid worden en via de urinebuis in de blaas komen. Daar zetten ze zich vast in het slijmvlies en zorgen langzaam voor een ontsteking.

Fabel: een blaasontsteking komt alleen voor bij vrouwen

Catherine van Heest legt uit dat een blaasontsteking vaker voorkomt bij vrouwen, maar dat het ook bij mannen kan gebeuren. “Bij vrouwen ligt de plasbuis dicht bij de anus en bij mannen juist verder er vanaf. Daarbij komt dat de plasbuis van een vrouw korter is, waardoor de bacterie een minder lange weg af hoeft te leggen om bij de blaas te komen.”

Feit: vrouwen in de overgang krijgen vaker te maken met een blaasontsteking

Wanneer vrouwen in de overgang zijn, verandert de hormoonhuishouding. Deze verandering in het lichaam zorgt er ook voor dat het risico op een blaasontsteking kan toenemen. “De hoeveelheid oestrogeen neemt af, waardoor de slijmvliezen droger worden. Tevens verdwijnen ook de melkzuurbacteriën. Hiermee neemt de natuurlijke bescherming tegen bacteriën af,” legt van Heest uit.

Feit: seksueel contact is een belangrijke risicofactor voor een blaasontsteking

Er wordt altijd aangeraden om na de seks even te gaan plassen en dit is niet voor niks. Catherine legt uit dat je hierdoor de bacteriën weer uitplast en zo een blaasontsteking kunt voorkomen. Daarbij is het ook belangrijk om goed uit te plassen. Dit geldt niet alleen voor na de seks, maar ook in het algemeen. “Wanneer je niet goed uitplast, blijft er een restje plas achter in de plasbuis. Dit zorgt voor een groei van bacteriën.”

Fabel: alleen een antibioticakuur helpt tegen een blaasontsteking

Wanneer je last hebt van een blaasontsteking, kun je naar de huisarts gaan, maar je kunt ook naar een Care for women specialiste gaan. Bij de huisarts wordt in de meeste gevallen een antibioticakuur voorgeschreven, waarna je meestal na een aantal dagen van je blaasontsteking af bent. Toch zou je volgens Catherine liever eerst zelf minder gevaarlijke maatregelen moeten nemen. Vaker antibiotica gebruiken kan namelijk als je ouder wordt

leiden tot resistentie. Een eenvoudige griep kan dan fatal worden. “Wij raden vanuit de praktijk D-mannose aan. Dit is een suiker die ervoor zorgt ervoor dat de ‘pootjes’ van bacteriën zich niet kunnen vastzetten aan de blaaswand. Daardoor spoelen ze de blaas weer uit. D-mannose is een natuurproduct en je krijgt er geen bijwerkingen van. Als dat niet helpt, kun je altijd nog aan de antibiotica.”

Feit: veel drinken helpt bij een blaasontsteking

Ons lichaam bestaat voor ongeveer zestig procent uit water. Het wordt dan ook voor veel dingen gebruikt. Zo wordt water gebruikt als bouwstof, transportmiddel en als oplosmiddel. Doordat wij zoveel water uitscheiden, moeten we ervoor zorgen dat we genoeg drinken, zodat die processen allemaal door blijven gaan. “Dit geldt dus ook om een blaasontsteking te voorkomen of om er sneller van af te komen. Door veel spoeling in je blaas, plas je de bacteriën uit en heb je dus een sneller verloop van je blaasontsteking,” legt Catherine uit.

Fait/Fabel: cranberrysap helpt bij een blaasontsteking

Op internet is er veel over te lezen, maar Catherine is niet overtuigd van de werking van cranberrysap bij een blaasontsteking. “Ze zeggen dat de cranberry dezelfde functie heeft als D-mannose. Alleen is er geen uitgebreid gedegen onderzoek naar gedaan, dus je kunt dat niet met zekerheid zeggen.” Als je dan toch cranberrysap wilt drinken, is het in ieder geval belangrijk om het sap niet in de supermarkt te halen. Catherine: “In deze sappen zitten veel suikers en als er iets een goede voedingsbodem is voor bacteriën zijn het suikers.”

Fabel: vitamine C voorkomt een blaasontsteking

Genoeg vitamine C binnenkrijgen, is in het algemeen belangrijk voor een goede weerstand, maar helpt het ook om een blaasontsteking te voorkomen? “Vitamine C is belangrijk om te nemen in het algemeen, maar het helpt niet om een blaasontsteking of bijvoorbeeld een griep te voorkomen. Het zijn allemaal virussen of bacteriën en dat los je met een vitamine niet op”, aldus van Heest.

Fabel: je vagina wassen met water en zeep voorkomt een blaasontsteking

Dit is ook meteen de meest gevaarlijke fabel. Waarom moet je je vagina niet wassen met zeep? “Zeep heeft een hele andere ph-waarde. Hiermee verstoor je de vaginale flora en raken de ‘goede’ schimmels en bacteriën in de vagina verstoord. Je kunt je vagina daarom het beste wassen met lauwwarm water”, aldus Catherine.

Bron | Care For Women

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden