Aambeien Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de feiten en fabels over aambeien

Aambeien. We hebben het er liever niet over en de naam klinkt niet bepaald uitnodigend. Toch hebben veel mensen er regelmatig last van. Je kunt bijna niet zitten en voelt alsof je billen in brand staan. Maar welke informatie over aambeien is juist en wat zijn echte fabels?

Wat is een aambei?

Een aambei is een uitstulping aan de binnenkant van de anus. Er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat je aambeien hebt zoals: bloed- en/of slijmverlies bij de ontlasting, pijn, een drukkend gevoel, onverwacht verlies van ontlasting en bij sommige mensen geven aambeien jeuk of een branderig gevoel.

Fabel: aambeien ontstaan door slechte hygiëne

Aambeien ontstaan door een hoge druk rondom de anus. Dit kan ontstaan door hard persen zoals bij de ontlasting, bij een bevalling of door een lange tijd flink te hoesten. Het idee dat het ontstaat doordat je je niet goed wast is dus niet waar.

Feit: oorzaak door hormoonschommelingen

Ongeveer 70 procent van de zwangere en bevallen vrouwen krijgt te maken met aambeien. Dit komt onder andere door een schommeling in de hormonen, maar ook door het persen tijdens de bevalling. Door het harde persen kunnen de anale bloedvaten opzwellen waardoor aambeien kunnen ontstaan. Ook kan het bloed in de bloedvaten minder snel terugstromen tijdens een zwangerschap waardoor er een grotere druk ontstaat op de zwellichamen. Ondanks dat er tijdens de overgang ook hormoonschommelingen plaatsvinden krijg je daar geen aambeien van.

Fabel: aambeien zijn gevaarlijk

Aambeien zijn volledig onschuldig, niet besmettelijk en verdwijnen vaak vanzelf. Ook als ze bloeden zijn ze niet zozeer gevaarlijk. Aambeien zelf kunnen bloeden, maar het is niet altijd duidelijk of bloed in je ontlasting van de aambeien komt, of een andere oorzaak heeft. Bijvoorbeeld een ander probleem aan de anus of in de darm.

Feit: er is medicatie voor

Bij de drogist of apotheek zijn verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar voor aambeien. Ze kunnen de klachten verzachten, maar er is geen bewijs dat de aambeien door de medicatie sneller over gaan. Middelen die je klachten wat kunnen verlichten zijn: vaselinecetomacrogolcrème, zinksulfaatvaselinecrème, lidocaïne vaselinecrème of lidocaïne zinksulfaat crème. Als de klachten aanhouden, kun je het best naar de dokter stappen. Soms kan een rubberbandligatie de klachten verminderen. Met een rubberbandligatie wordt een heel klein elastiekje om de aambei heen gedaan en het elastiek zorgt ervoor dat de aambei niet meer naar beneden kan zakken, waardoor de klachten verminderen. Na een aantal dagen sterft de aambei af en poep je het elastiekje gewoon uit.

Feit: je kunt beter gebruik maken van vochtig toiletpapier

Als je last hebt van een aambei kun je beter geen ruw toiletpapier gebruiken, maar een nat doekje. In plaats van vegen dep je vervolgens de anus goed droog. Vochtig toiletpapier is een aanrader zolang er geen alcohol of parfum in zit.

Wat kun je zelf doen tegen aambeien?

Drink vooral voldoende water. Zo’n anderhalf tot twee liter per dag. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en een vezelrijke voeding (bruin brood, groente en vruchten). Die vezels trekken vocht aan en zorgen dat de ontlasting zacht blijft, waardoor je minder hoeft te persen. Heb je toch een aambei? Soms kan het ook helpen de pijn te verminderen door de uitstulpingen die naar buiten zakken voorzichtig naar binnen te duwen.

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden