Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de eerste symptomen die wijzen op een slecht functionerende bloedsomloop

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat je bloedsomloop, meestal tijdelijk, even wat minder goed werkt. Wanneer dit te lang en te vaak gebeurt, kan dat zorgen voor spataderen en bloedpropjes. Op langere termijn kan het zelfs een beroerte of hartaanval veroorzaken. Het is dus goed om te weten aan welke symptomen je een slechte bloedsomloop kunt herkennen.

Je hoeft je bij deze klachten niet direct grote zorgen te maken, maar bij aanhoudende klachten is het wel verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts. Hij of zij kan je verder adviseren over wat er aan deze mogelijke symptomen van een slechte bloedsomloop kunt doen.

Grote en kleine bloedsomloop

De bloedsomloop zorgt ervoor dat ons hele lichaam wordt voorzien van - de naam zegt het al - bloed. Op die manier krijgt ons hele lichaam voldoende zuurstof en voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Daarnaast worden er ook afvalstoffen afgevoerd, zodat ze door het lichaam kunnen worden uitgescheiden.

Denk je nu, hoe zat het ook alweer? De bloedsomloop bestaat uit de kleine en grote bloedsomloop. In de kleine bloedsomloop komt zuurstofarm bloed binnen in de rechterboezem van het hart. Vervolgens gaat het via de longslagader naar de longen. In de longen geeft het bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Dit zuurstofrijke bloed stroomt door de longaderen weer terug naar de linkerboezem van het hart. Hier begint de grote bloedsomloop. Het zuurstofrijke bloed wordt verdeeld over alle delen van het lichaam. Via de aderen loopt het zuurstofarme bloed vervolgens weer in de onderste en bovenste holte terug in de rechterboezem.

Slechte bloedsomloop

Door verschillende oorzaken kan het zijn dat je bloedsomloop (vaak tijdelijk) minder goed functioneert. Wanneer je bijvoorbeeld vaak voor langere tijd zit, is je bloedsomloop minder goed in staat om vocht en afvalstoffen af te voeren. Het bloed kan door deze houding minder goed worden rondgepompt. Andere oorzaken voor een slechte bloedsomloop zijn roken, een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht, een verhoging van het 'slechte' cholesterol, diabetes of een erfelijke aanleg.

Symptomen van een slechte bloedsomloop

Als je tijdelijk wat minder beweegt, bijvoorbeeld tijdens een lange vliegreis of een drukke werkweek, zul je vaak wel wat kleine klachten merken van de verslechtering van je bloedsomloop. Je merkt bijvoorbeeld wat vocht in je benen, of dat je een beetje stijf bent. Maar op langere termijn kunnen de symptomen van een slechte bloedsomloop zich meer uitbreiden. Dit kunnen bijvoorbeeld de eerste tekenen zijn dat er iets aan de hand is met de circulatie van het bloed in je lichaam:

1. Koude handen en voeten

Vrouwen hebben sowieso veel vaker koude handen en voeten dan mannen, maar als je een slechte doorbloeding hebt zijn deze symptomen nóg erger. Een goede bloedcirculatie houdt namelijk je lichaamstemperatuur op peil. Wanneer deze niet optimaal functioneert, zullen de onderste delen van je lichaam, dus je handen en voeten, als eerste koud aanvoelen.

2. Verkleuringen van de huid

Heb je vaak last van kleine donkere vlekjes? Dan is dat mogelijk een teken van een slechte bloedsomloop. Ook plotselinge kleurveranderingen van de huid en een droge huid zijn veel voorkomende symptomen van een verminderde bloedcirculatie, omdat er niet voldoende voedingsstoffen bij de huid komen.

3. Gezwollen voeten

Zoals gezegd kan langdurig stilzitten, zoals in een vliegtuig, zorgen voor een verminderde bloedcirculatie. Dit zorgt ervoor dat bepaalde plekken van het lichaam meer vocht vasthouden dan normaal. Daardoor kunnen je voeten en enkels wat opzwellen. Als je aanhoudend last hebt van overmatig vocht in je voeten en benen, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Naast symptomen van een slechte bloedsomloop kan dit namelijk ook op meer ernstige klachten wijzen.

4. Haaruitval en broze nagels

Een slecht functionerende bloedsomloop kan er ook voor zorgen dat bepaalde delen van het lichaam niet genoeg voedingsstoffen krijgen. Daardoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval. Ook kun je merken dat je nagels sneller afbreken dan gebruikelijk. Dit komt omdat de voedingsstoffen en zuurstof die er wél zijn naar meer essentiële systemen in je lichaam gaan.

5. Vermoeidheid

Wanneer de bloedcirculatie minder goed werkt, worden alle organen voorzien van minder zuurstof en minder van de juiste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Dat geldt dus ook voor je hersenen. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van concentratieproblemen en een aanhoudende vermoeidheid als symptomen van een slechte doorbloeding.

6. Spierpijn

Heb je na een lange werkdag vaak last van stijve spieren? Ook dát is een teken van een verminderde bloedcirculatie. Ook je spieren hebben namelijk te weinig zuurstof en voedingsstoffen gekregen, en de afvalstoffen worden door de slechte bloedsomloop minder goed afgevoerd. Af en toe opstaan van je bureau en een stukje wandelen kunnen vaak een verandering brengen hierin.

7. Trage spijsvertering

Door een slechte doorbloeding kan ook je spijsvertering trager gaan werken. Zit je uren na het eten nog steeds vol, zelfs als je maar weinig gegeten hebt? Dan kan dat een teken zijn. Ook brandend maagzuur, verstopping of winderigheid kunnen verrassende symptomen zijn van een slechte bloedsomloop. Als de bloedtoevoer naar de darmen niet goed is, doen zij hun functie namelijk niet optimaal.

Bloedsomloop stimuleren

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je bloedtoevoer een handje te helpen. De meest eenvoudige manier is door meer te gaan bewegen. Een actieve levensstijl zorgt niet alleen voor een goede doorbloeding, het zorgt ook voor een intensievere ademhaling, waardoor er meer zuurstofrijk bloed door je aderen stroomt.

Daarnaast kunnen aanpassingen in je voedingspatroon helpen om je bloedsomloop te stimuleren. Eet daarom zo veel mogelijk gezond en gevarieerd. Vermijd daarnaast zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, voedsel met veel suiker of zout en ongezonde vetten. Ook is het belangrijk om veel te blijven drinken. Een gebrek aan vocht kan het bloed dikker maken, waardoor het moeilijker is voor het hart om het door het hele lichaam te pompen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dokter, GezondNU

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden