null Beeld

Dit zijn de drie meest voorkomende signalen van een beroerte

Verlammingsverschijnselen, slechter praten; de meesten van ons zijn wel vaag bekend met de verschijnselen van een beroerte. Maar weet jij wat dé alarmsignalen zijn? Dit zijn de drie meest voorkomende signalen van een beroerte.

‘Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm!’

De Hartstichting heeft een campagne gelanceerd om die signalen (en dus de beroerte) eerder te herkennen. Elke dag worden er 125 mensen getroffen door een beroerte. Dat betekent 46.000 getroffenen per jaar. Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van de stichting blijkt dat ruim twee derde van de Nederlanders de drie meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkent en daardoor vaak te lang wacht met hulp zoeken. Slachtoffers komen nu nog gemiddeld pas na zeven uur in het ziekenhuis, terwijl een snelle behandeling cruciaal is om hersenbeschadiging te voorkomen.

De belangrijkste boodschap van deze campagne is: ‘Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm!’, een geheugensteuntje dat je helpt de drie belangrijkste signalen makkelijker te onthouden en eerder te herkennen.

In deze video zie je wat er precies met deze boodschap wordt bedoeld, onder de video vind je ook een uitleg van de drie belangrijkste signalen én wat je in zo'n geval moet doen.

Zo herken je een beroerte: de drie meestvoorkomende signalen

De meeste mensen met een beroerte hebben problemen met hun mond, spraak of arm.

Signaal 1. Mond (scheef):

Signaal: plotseling een scheeftrekkend gezicht, de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden.

Doen: vraag iemand om zijn of haar tanden te laten zien.

Signaal 2. Spraak (verward)

Signaal: de persoon spreekt wartaal of komt niet meer uit zijn woorden.

Doen: laat de persoon een zin uitspreken.

Signaal 3. Armen (lam)

Signaal: een arm is plotseling verlamd of ineens verdwijnt alle kracht uit die arm.

Doen: laat de persoon beide armen naar voren strekken en de binnenkant van zijn handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.

Andere verschijnselen van een beroerte

  • Een been dat plotseling verlamd raakt of waaruit alle kracht verdwijnt.
  • Ineens dubbelzien, blind zijn aan een van de ogen of te maken krijgen met een gehalveerd gezichtsveld.
  • Een plotselinge combinatie van hevige draaiduizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen.
  • Zeer ernstige hoofdpijn die zonder oorzaak ineens opkomt.

Bel direct 112

Zodra je deze signalen bij een ander of jezelf herkent, bel dan direct 112, want snel handelen kan de schade beperken en het risico op overlijden voorkomen. Ook als de verschijnselen snel weer verdwijnen, is het verstandig dit te melden bij de huisarts.

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen plotseling geen bloed meer, waardoor uitvalverschijnselen ontstaan. Van alle beroertes is een groot deel (tachtig procent) een herseninfarct en een klein deel (twintig procent) een hersenbloeding. Aan de buitenkant kun je niet zien of het gaat om een afsluiting in een bloedvat (TIA of herseninfarct) of een bloeding. De verschijnselen zijn hetzelfde. Zolang de oorzaak van deze verschijnselen onbekend is, wordt het een beroerte genoemd.

De Hartstichting legt in dit filmpje heel duidelijk uit wat een beroerte precies is:

Meer lezen?

Zo test je zelf hoe gezond je hersenen zijn

Bron | Hartstichting

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden