Gezondheid

Dít zijn de decembergroenten

groenten.jpg

– In samenwerking met Milieu Centraal – 

Eet jij nog lekker aardbeien, frambozen en groene asperges? Wist je dat het helemaal het seizoen niet is voor deze producten? Ze zijn wel verkrijgbaar in de supermarkt, maar heb je enig idee hoeveel energie en hulpmiddelen het kost om deze producten in de winkel te krijgen?

Voordat jouw groente en fruit in het schap belanden is er al veel energie in gestoken. Denk aan de energie die nodig is voor de teelt, de verpakking en het vervoer. Aan de producten in de winkel valt niet te zien welk product de minste milieubelasting oplevert. Een handig hulpmiddel hierbij is de Groente- en fruitkalender: die geeft met milieuklassen de totale milieubelasting aan. Groente en fruit in milieuklasse A en B veroorzaken de minste milieubelasting, producten in milieuklasse D en E de meeste.

In de Groente- en fruitkalender kan je per maand zien welke groenten ‘in het seizoen’ zijn en tot welke milieuklasse het product behoort. Het land van herkomst moet op de verpakking of op de schapkaart vermeld staan. Zo kan je een bewuste keuze maken

Decembergroenten uit Nederland

Andijvie, appel, boerenkool, bloemkool, chinese kool, knolselderij, pastinaak, prei, radicchio, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruitjes, winterpostelein, witte kool en wortelen.

Van witte kool wordt zuurkool gemaakt en daarvoor hebben we een heerlijk recept voor je!

Recept zuurkooltaartjes

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 500 gram zuurkool
  • bladerdeegplakjes ca. 15 stuks
  • 1 ui
  • 3 of 4 appels
  • 4 eieren
  • bakje walnoten 100 – 150 gram
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • bouillonblokje
  • 6 mini-taart vormpjes

 

Bereiding:

  1. Snijd de appels in blokjes, roerbak ze kort in de koekenpan en voeg kerrie en bouillonblokje toe.
  2. Roer de uitgelekte zuurkool er door heen tot alles mooi geel kleurt. Laat het iets afkoelen in een kom.
  3. Ontdooi de bladerdeegplakjes en leg ze in de vormpjes.
  4. Roer de eieren en de walnoten in grove stukken door het zuurkoolmengsel. Verdeel het zuurkoolmengsel over de vormpjes en vouw het bladerdeeg om de randen naar binnen.
  5. Plaats de zuurkooltaartjes in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ca. 20 minuten.  Indien gewenst gratineren met een beetje geraspte geitenkaas.

Tip: Heerlijk met een winterse salade, bijvoorbeeld van rucola, ijsbergsla, cherrytomaatjes, pijnboompitjes en peer met een honing-olijfolie-mosterd dressing.

 

Eet smakelijk!

Ook interessant