Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Het is niet iets waar we graag over praten. Maar vier op de vijf vrouwen heeft weleens last van vaginale klachten zoals jeuk, irritatie of afwijkende afscheiding. De klachten worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie.

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist Candida albicans en wordt daarom ook wel een candida-infectie genoemd. De infectie ontstaat doordat de natuurlijke zuurgraad in de vagina uit balans is. De klachten bestaan meestal uit jeuk, pijn bij het plassen en veel vaginale afscheiding. In de meeste gevallen is de aandoening met een simpele crème of tablet van de drogisterij te behandelen. Soms is er ook sprake van een terugkerende infectie. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Gebruik van antibiotica

Antibiotica bestrijden niet alleen stoffen die het lichaam aanvallen. Ze kunnen ook goede lichaamseigen bacteriën wegvagen. In de vagina speelt de lactobacilius bacterie een belangrijke rol bij de instandhouding van de natuurlijke zuurgraad. Door gebruik van antibiotica kan de lactobacilius bacterie worden uitgeroeid. Hierdoor raakt de zuurgraad verstoord en kan er een schimmelinfectie ontstaan.

Verkeerde medicatie

Bij de meeste drogisterijen zijn allerlei middelen te koop om candida-infecties mee te behandelen. Heb je last van een infectie die steeds blijft terugkomen? Dan kan het zijn dat je het verkeerde middel gebruikt. “Niet alle schimmeldodende medicijnen werken voor elke soort gist,” zegt de Amerikaanse gynaecoloog Craig Salcido. “Als je schimmelinfectie steeds terugkomt, is het tijd om naar een dokter te gaan,” raadt hij aan. “Let er ook op dat je de volledige behandelingskuur moet afmaken. Ook als de symptomen al eerder verdwijnen.”

Van glijmiddel tot zeep

Vaginale schimmelinfecties worden vooral veroorzaakt door alles wat de natuurlijke zuurgraad in je vagina aantast. Zo kunnen onder andere glijmiddel, zeep, condooms of sperma een infectie veroorzaken.

Hormoonschommelingen

Duitse onderzoekers ontdekten dat ook veranderingen in je hormoonbalans een rol kunnen spelen bij terugkerende vaginale infecties. Deze veranderingen ontstaan bijvoorbeeld door het gebruik van anticonceptie, tijdens de overgang of wanneer je zwanger bent. Ook als je last het van psychische klachten zoals stress kunnen je hormonen flink in de war raken. En dat kan er weer voor zorgen dat je last krijgt van een schimmelinfectie.

Zweterige sportkleding

Ben je na het sporten vaak te moe om direct te gaan douchen? Wanneer je lang in je warme, natte sportkleding blijft rondlopen, vergroot je de kans op een candida-infectie. “Warmte en vocht zijn een voedingsbron voor gist,” legt gynaecoloog Salcido uit. “Bovendien is het lang dragen van bezwete sportkleding een grote bron van infecties.” Wil je dit vermijden? Dan doe je er goed aan loszittende katoenen sportkleding te dragen tijdens het sporten en je direct na je work-out om te kleden.

Onderliggende aandoening

In meer zeldzame gevallen kunnen candida-infecties worden veroorzaakt door een andere aandoening of ziekte. “Dat kan in principe alles zijn waardoor het immuunsysteem al dan niet tijdelijk minder goed werkt. Van hiv tot chemotherapie en diabetes,” zegt Laurence Gerlis, eigenaar van medische klinieken in het Verenigd Koninkrijk. “Wanneer je weerstand laag is, ben je gevoeliger voor vaginale schimmel,” aldus Gerlis.

Bronnen| huffpost.com, Gezondheidsplein, Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden