Young woman looking on her beautiful teeth at the dental mirror, happy with a treatment and result during dental treatment. Vector illustration Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de 8 meest gemaakte fouten in mondhygiëne

Mondhygiëne is van belang voor een goede mondgezondheid. Daarnaast draagt dagelijkse mondverzorging bij aan het blijvend kunnen genieten van een sterk en gezond gebit. Het goed schoonhouden van je gebit, tandvlees en tong voorkomt gaatjes, ontstoken tanden en een slechte adem. Dit doen we onder andere door onze tanden te poetsen met goede tandpasta, mondwater, tandenstokers, flosdraad en/of ragers. Maar wat moet je absoluut niet doen als het gaat om een goede mondgezondheid?

Hieronder staan de 8 meest gemaakte fouten op een rijtje.

1. Niet vaak en lang genoeg poetsen

Velen denken dat je het niet vaak genoeg kunt doen. Echter poetsen veel mensen hun tanden, tandvlees en tong niet regelmatig en lang genoeg. Tandartsen en mondhygiënisten raden aan om twee keer per dag, twee minuten lang je tanden te poetsen. Je mondhygiëne verzorgen bij het opstaan en vóór het slapengaan is een goed idee. ’s Nachts maak je namelijk minder speeksel aan, waardoor de kans op gaatjes en ontstekingen groter is. Daarnaast is één keer per dag stoken, rageren of flossen meer dan genoeg. Als je dit te vaak doet, kan je tandvlees beschadigen.

2. Te hard poetsen

Als je ‘tanden poetsen’ te letterlijk neemt, schrob je hard met je borstel over je gebit en tandvlees. Dit is beslist niet de bedoeling. Hierdoor loop je het risico op een poetstrauma: je tast je tandglazuur aan en het tandvlees dat weg is geschrobd, komt niet meer terug. Het advies is om zacht te poetsen in ronde bewegingen. Zorg dat de haartjes van de tandenborstel zo goed als mogelijk overal bij kunnen, om problemen te voorkomen.

3. Te snel poetsen na het eten of drinken

We weten allemaal dat je tanden poetsen voordat je een glas jus d’orange wil drinken geen goede keuze is. Je proeft dan geen zoete sinaasappels, maar een zure en bittere smaak. Start na het eten of drinken niet te snel met je mondverzorgingsroutine, dit kan slijtage van het tandglazuur veroorzaken. Wacht ongeveer een uur met het poetsen van je tanden, zodat het speeksel en de zuren kunnen neutraliseren.

4. Gebruiken van een oude tandenborstel

Je hebt vast wel eens gedacht: mijn tandenborstel ziet eruit alsof hij aan vervanging toe is, maar hem nog één keertje gebruiken kan toch geen kwaad. Onthoud dat je borstel een gebruiksvoorwerp is met een bepaalde levensduur. Het is belangrijk om je tandenborstel eens in de zoveel tijd te vervangen voor een nieuw exemplaar. De versleten, gerafelde haartjes zijn niet sterk genoeg meer om je gebit goed en efficiënt te reinigen. Verwissel om de drie à vier maanden je tandenborstel of het opzetstukje van je elektrische borstel. Gebruik de seizoenen van het jaar als geheugensteuntje.

5. Poetsen met een onjuiste borstel

Je tandenborstel is een product dat je dagelijks gebruikt. Het is daarom essentieel om het juiste formaat te kiezen, samen met de juiste vorm, textuur en soorten haartjes. Kies een tandenborstel uit die past bij de grootte van je mond en tanden. Als je gevoelig tandvlees hebt, zoek dan een borstel uit met zachte en dunne haren. Let wel goed op het feit dat je voldoende druk kunt zetten en de borstel niet tè zacht is. Harde tandenborstels kunnen daarentegen sneller leiden tot beschadiging en irritaties.

6. Achterwege laten van flosdraad

Binnen mondhygiëne is het dagelijks flossen van je tanden net zo belangrijk als het poetsen. Hoe goed je ook poetst, de tandenborstelhaartjes kunnen niet overal bij. Beschouw flossen als een must in je routine en pak het flosdraad er minimaal één keer per dag bij. Door te flossen verwijder je de onzichtbare restjes tussen je tanden en langs de tandvleesrand. Het helpt de opbouw van tandplak tegen te gaan.

7. Vergeten van het tandvlees

Een andere veelgemaakte fout is het overslaan van het tandvlees. Tandvlees zorgt ervoor dat het gebit stevig op zijn plek blijft zitten, beschermt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Het is van belang dat je de tandvleesrand schoonhoudt. Hier kunnen ziektekiemen ontstaan die ontstoken tandvlees kunnen veroorzaken. Dit doe je door goed te poetsen en zo de tandplak boven de tandvleesrand te verwijderen. Tandplak tussen tanden en kiezen kun je weghalen met tandenstokers en -ragers. Een tandarts of mondhygiënist kan tandplak in de ruimte tussen het tandvlees en de tand weghalen. Gezond tandvlees heeft een roze kleur en bloedt niet bij het poetsen. Bloedend tandvlees ontstaat veelal door onvoldoende mondverzorging.

8. Eindigen met het spoelen van je mond

Je bent klaar met het poetsen van je tanden, tandvlees en tong. Het overtollige tandpasta spuug je uit en je spoelt je mond met water. Dit lijkt vanzelfsprekend, toch is het spoelen van je mond met water niet goed voor je gebit. De fluoride in tandpasta, wat je tanden beschermt tegen tandplak, verliest op dat moment zijn werking. Zorg dat je de overblijfselen van je tandpasta in je mond houdt, zodat het beschermlaagje van fluoride langer blijft zitten. Als je dit niet prettig vindt, kan fluorhoudende mondspoeling ook bijdragen aan je mondhygiëne.

Bron | Marie Claire

Anne-Lotte HermansGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden