Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít zijn de 7 beste bronnen van ijzer (en spinazie staat er niet bij)

dit-zijn-de-7-beste-bronnen-van-ijzer-en-spinazie-staat-er-niet-bij.jpg

IJzer is essentieel voor je gezondheid: het zorgt voor het vervoer van zuurstof door je bloed én het helpt je lichaam om belangrijke afweerstoffen aan te maken. Als je niet bronnen van ijzer binnenkrijgt, kunnen klachten, zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid optreden.

Voorkom een tekort aan ijzer door regelmatig deze zeven bronnen van ijzer te eten.

1. Linzen

Linzen zijn het hele jaar door te koop en ze zijn een geweldige bron van ijzer, vezels en eiwitten. Een portie van honderdvijftig gram is al genoeg om je te voorzien in een derde van je dagelijkse ijzerbehoefte (bij vrouwen acht milligram, bij mannen vijftien milligram).

2. Rood vlees

Uit een onderzoek van de universiteit van Newcastle is gebleken dat mensen die regelmatig rood vlees eten, minder snel last hebben van een ijzertekort dan mensen die andere soorten vlees of helemaal geen vlees eten. Dit betekent echter niet dat je als een malle rood vlees moet gaan eten: eet niet meer dan 50 gram per dag en las ook een aantal vleesloze dagen in per week.

3. Quinoa

Vervang je pasta of rijst eens door dit glutenvrije alternatief: quinoa is een uitstekende bron van ijzer! Let er wel op dat je de quinoa langzaam kookt om te voorkomen dat het fytinezuur, in de quinoa, de opname van ijzer en andere mineralen vermindert.

4. Pompoenpitten

Wist je dat een handjevol pompoenpitten je al voorziet in bijna twintig procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer? Daarnaast bevatten pompoenpitten ook nog eens veel zink, magnesium, koper en antioxidanten, die je beschermen tegen verschillende ziektes.

5. Broccoli

Voeg een kopje gestoomde broccoli toe aan je diner en je krijgt meteen al tien procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen. Broccoli bevat ook vitamine C, wat je lichaam helpt om ijzer te absorberen.

6. Pistachenoten

Wist je dat pistachenoten bijna vier keer zoveel ijzer bevatten als andere noten? Eet daarom regelmatig een handje pistachenoten: strooi ze over je yoghurt of eet ze gewoon los als een snack.

7. Donkere chocolade

Voortaan kun je zonder schuldgevoel van je stukje pure chocolade genieten. Met één portie heb je namelijk al twintig procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Purewow
Foto | iStock

Ook interessant