null Beeld

Dít zijn de 6 meest gestelde vragen over antibiotica

Als je weleens flink ziek bent geweest, heb je vast een keer een antibioticakuur voorgeschreven gekregen. Bij sommige behandelingen zijn antibiotica zelfs onmisbaar. Maar wat zijn antibiotica precies, hoe werken ze en hebben de medicijnen ook nadelen?

Dit zijn de zes meest gestelde vragen.

1. Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn medicijnen die, door bacteriën veroorzaakte infecties, helpen genezen. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Het bekendste antibioticum is penicilline, het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw. Penicilline was namelijk het eerste medicijn, ontdekt in 1929, waarmee de mens zich kon beschermen tegen dodelijke bacteriën. Inmiddels zijn er veel soorten antibiotica bijgekomen. Elk antibioticum werkt weer tegen andere bacteriën.

2. Bij welke ziekten zijn ze onmisbaar?

Bij de behandeling van ernstige bacteriële infecties, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging, zijn antibiotica onmisbaar. Het lichaam is namelijk zelden in staat om daarvan op eigen kracht te herstellen. Ook bij infecties van het bot of de nieren is het het beste geneesmiddel.

3. Zijn er veel bijwerkingen?

Alle medicijnen hebben bijwerkingen en helaas vormt een antibioticum daarin geen uitzondering. De gevaarlijkste bijwerking is allergie. Sommige mensen zijn allergisch voor antibiotica, waardoor ze een anafylactische shock kunnen krijgen. De luchtwegen kunnen dan door zwelling worden afgesloten en de bloeddruk gaat omlaag. De meest voorkomende 'milde' bijwerking is diarree. Deze verdwijnt weer als je de kuur hebt afgemaakt.

Lees ook:

Déze producten werken als een natuurlijke antibiotica

4. Waarom is het belangrijk om een kuur af te maken?

Hoe minder antibiotica worden gebruikt, hoe kleiner de kans op resistentie. Eigenlijk wil je dus zo min mogelijk hoeven slikken, maar toch is het wel belangrijk dat je de kuur afmaakt. Sommige mensen stoppen met innemen (of vergeten het in te nemen) zodra de klachten verdwijnen. Begrijpelijk misschien, maar gevaarlijk voor henzelf en hun omgeving, stelt het RIVM. In de eerste plaats betekent het namelijk niet dat de ziekmakende bacterie volledig is uitgeroeid wanneer de klachten weg zijn. Het tweede gevaar is, daar heb je 'm weer, de resistentie. Zodra je antibiotica slikt, proberen bacteriën zich daartegen te wapenen. Als je stopt met het innemen van het antibioticum, bestaat de kans dat enkele bacteriën die al op weg zijn resistent te worden, overleven. In het ernstigste geval kunnen die je opnieuw ziek maken, waarna het veel lastiger wordt om de infectie te bestrijden.

5. Wanneer zijn antibiotica niet nodig?

Als je lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het niet nodig een antibioticum te gebruiken. Bovendien is het medicijn niet effectief bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid. Of bij infecties die zijn ontstaan door schimmels of parasieten. Denk bijvoorbeeld aan zwemmerseczeem of worminfecties. In die gevallen kunnen andere medicijnen nodig zijn.

6. Heeft het gebruik ervan ook nadelen?

Ja, er zijn verschillende nadelen. Het gebruik van antibiotica kan bijwerkingen geven, bijvoorbeeld diarree. Deze klachten verdwijnen meestal zodra de behandeling voorbij is. Daarnaast vernietigt een antibioticum niet alleen de ziekmakende bacteriën, maar kan het ook goede bacteriesoorten in je lichaam doden. Hierdoor krijgen andere ziekteverwekkers juist een kans. Maar het belangrijkste nadeel is dat door het gebruik van de medicijnen resistente bacteriën kunnen ontstaan; bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van het antibioticum. Er ontstaat dan antibioticaresistentie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM

Beeld | Getty Images

Kirsten Zijderveld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden