De meestegestelde vragen over de vagine (én de antwoorden) Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Dit zijn de 5 meestgestelde vragen over de vagina (én de antwoorden van experts)

De vagina: het kan soms voelen alsof er van alles gebeurt down there. Afscheiding, een branderig gevoel, jeuk of juist vaginale droogheid, we hebben er allemaal wel eens last van. En omdat het misschien geen onderwerp is waar je het wekelijks met vriendinnen over hebt, loop ook jij waarschijnlijk rond met vragen.

Weet je bijvoorbeeld ook het verschil tussen de vulva en vagina niet precies? Of wil je graag weten waar jeuk en branderigheid down there vandaan komen? Kijk dan snel de video.

De experts in deze video:

  • Dorenda van Dijken is al dertig jaar gynaecoloog in het OLVG en voorzitter van de Dutch Menopause Society.
  • Catherine van Heest is de oprichter van Care for Women, een landelijke organisatie die vrouwen helpt bij de overgang, menstruatieklachten, zwangerschap en anticonceptie.

De vagina en de vulva: hoe zit het precies?

Vaak wordt alles wat we down there hebben de vagina genoemd, maar er is wel degelijk een verschil tussen wat de termen vagina en vulva betekenen. Gynaecoloog Dorenda van Dijken legt uit: “Van de vrouwelijke geslachtsorganen is de vulva de buitenkant. Dus als je kijkt zie je bovenaan de clitoris, daarnaast de grote schaamlippen en dan aan de binnenkant de kleine schaamlippen. Als je verder spreidt, dan kijk je als het ware naar binnen, dan zie je de vagina. De vagina is acht tot tien centimeter lang.”

Volgens Catherine van Heest is het heel belangrijk dat we af en toe eens de tijd nemen om onze vulva te bekijken. “Neem eens een spiegeltje en kijk hoe het er uit ziet. Als je weet wat voor jou normaal is, kun je ook veranderingen opmerken. Het is jammer dat er zo veel taboe op heerst, dat we niet de tijd nemen om onszelf daar te ontdekken.”

Waardoor ontstaan vaginale klachten als jeuk en een branderig gevoel?

Heb je last van vaginale klachten, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Dorenda van Dijken legt uit: “Het kan te maken hebben met een infectie, of met een zogenaamde bacteriële vaginose. Dat is geen infectie, maar een verstoring van de zuurgraad in de vagina. Die is normaal gesproken heel laag, maar als je weerstand wat minder is zie je vaak dat die iets hoger wordt. Dan kun je een groen-gelige afscheiding krijgen, die kan branden en vervelend kan ruiken.” Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken voor zo’n vervelend gevoel op die plek, dus is het verstandig om bij klachten naar de huisarts te gaan.

Je kunt wel het een en ander doen om de kans op vaginale klachten te verkleinen, vertelt Catherine van Heest. “De belangrijkste tip die ik wil meegeven: gebruik géén zeep. De pH-waarde van je vagina is veel lager dan die van zeep, dus als je dat gebruikt van onder verstoor je alles daar. Daarnaast is het belangrijk dat je geen geparfumeerde producten gebruikt in en rondom de vagina.”

Meer lezen over de vagina?

Videografie | Patricia Gooijer

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden