null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Dít zijn de 5 meest voorkomende vroege signalen van reuma

Er bestaan meer dan honderd aandoeningen die vallen onder de verzamelnaam reuma, die allemaal iets te maken hebben met het ‘bewegingsapparaat’. Daardoor zijn de symptomen uiteenlopend, maar de vroege signalen van reuma zijn vaak vergelijkbaar.

En ze op tijd herkennen is heel belangrijk: hoewel reuma meestal chronisch is, kun je door een vroege diagnose wel ernstige schade beperken.

Vroege signalen van reuma

Reuma komt relatief veel voor: ongeveer één op de negen Nederlanders heeft er last van. Dat betekent dat er in totaal dus ongeveer 2 miljoen mensen dagelijks leven met de symptomen en beperkingen die een reumatische aandoening met zich meebrengt. Heb je langere tijd last van pijn aan spieren, pezen of gewrichten? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hoewel er ook veel andere oorzaken zijn van deze klachten, kan dit namelijk wijzen op een vorm van reuma.

Een aantal vroege signalen van reuma zijn:

  • Je hebt pijn of voelt je stijf als je na een tijdje liggen of zitten weer gaat bewegen.
  • Eén of meerdere van je gewrichten is mogelijk ontstoken: dat herken je als het gewricht pijnlijk, warm en/of rood wordt.
  • Als je beweegt doen je gewrichten pijn, ook wanneer deze niet zichtbaar gezwollen of ontstoken zijn.
  • Je merkt dat je minder soepel en beweeglijk bent, vooral als je even stil hebt gezeten.
  • Je gewrichten gaan kraken of knarsen zonder duidelijke reden.

Ben je nog jong? Dat is absoluut geen reden om reuma meteen uit te sluiten - helaas. Hoewel er vaak gedacht wordt dat reuma meer een aandoening is voor ouderen, is niets minder waar. Zo'n zestig procent van de mensen die de diagnose reuma krijgt, is namelijk jonger dan 65 jaar oud. Reuma komt daarnaast aanzienlijk vaker voor bij vrouwen dan mij mannen, net als veel andere auto-immuunziekten.

Lees ook:

Aan deze symptomen kun je reumatoïde artritis herkennen

Vroege diagnose heel belangrijk

Een vroege diagnose van reuma is heel belangrijk. Reumatische aandoeningen zijn in bijna alle gevallen chronisch; ook bij herkenning van de eerste signalen er helaas dus geen medicatie om ze ziekte te genezen. Maar: als de symptomen vroeg opgemerkt worden, kan blijvende schade meestal beperkt blijven.

Als je vroeg een diagnose krijgt, kun je namelijk meteen aan de slag met een behandeling. Denk aan fysiotherapie, leefstijlaanpassing, voedingsaanpassing of medicatie, die de klachten en ontstekingen kunnen verminderen. En door die vermindering van de ontstekingen die ontstaan, kan de blijvende schade aan gewrichten geminimaliseerd worden. Plus: een vroege diagnose kan voelen alsof er een last van je schouders valt; eindelijk een verklaring voor je klachten. Daardoor leer je je lichaam beter begrijpen, wat de kans op psychische klachten laat afnemen.

Wanneer ga je dan naar de huisarts?

Reuma herkennen is niet zo eenvoudig. Want in sommige gevallen is die gezwollen enkel inderdaad van tijdelijke aard en herstelt hij wel weer; dan kan het dus betekenen dat je je om niets zorgen gemaakt hebt. De vroege signalen van reuma die we hierboven genoemd hebben, zijn daarom alleen symptomen die op de aandoening kúnnen wijzen. Zelf een diagnose stellen aan de hand daarvan, is dus onverstandig. Maar herken je je erin en houden de klachten aan, of maak je je ongerust om de gezondheid van je spieren, gewrichten en pezen? Ga dan wel meteen naar een (huis)arts. Die kan de juiste onderzoeken doen om een diagnose te stellen, of om reuma juist uit te sluiten.

En wat kun je doen bij reuma?

Hoewel reumatische aandoeningen helaas (nog) niet te genezen zijn, zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die de ontstekingen remmen of pijnklachten verminderen (of beide effecten hebben). Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen, waardoor chronische niet-behandelbare klachten vaak voorkomen kunnen worden. Ook kunnen verschillende soorten therapie voorgeschreven worden, bijvoorbeeld ergotherapie of fysiotherapie. Daarbij leer je omgaan met je reumaklachten en alles wat daarbij komt kijken, zoals pijn en vermoeidheid. Welke behandeling je krijgt, hangt af van de vorm reuma en welke klachten hierbij horen.

Bron | Reuma Nederland, UMC Utrecht

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden