null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de 4 grootste oorzaken van oogveroudering

Net als onze huid, zijn ook onze ogen aan ouderdom onderhevig. De mate en de snelheid waarop dat gebeurd, is echter niet bij iedereen gelijk. Zo kunnen onder andere leeftijd, erfelijke aandoeningen en slechte levensstijl voor versnelde oogveroudering zorgen. 

Heb je wel eens last van wisselend zicht, zie je een rechte lijn krom of loop je wel eens zomaar tegen dingen aan? Dan wordt het wellicht tijd om een bezoekje te brengen aan de opticien.

Invloed van oestrogeen

Al deze symptomen wijzen namelijk op oogveroudering. Volgens optometrist Jiska van Dam krijgen we er vroeg of laat allemaal mee te maken. “Leeftijd is de belangrijkste oorzaak van oogveroudering. Dit is een normaal proces dat optreedt als we ouder worden. Bij vrouwen gaat dit over het algemeen sneller dan bij mannen. Een vrouw van boven de 75 jaar heeft bijvoorbeeld tweemaal zoveel kans op netvliesveroudering, als een man van dezelfde leeftijd. Dit komt door de lage oestrogeenspiegel bij vrouwen na de menopauze.”

Erfelijkheid

Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Komen oogaandoeningen in jouw familie vaak voor? Dan is het risico groot dat jij hier ook last van krijgt. “Als er sprake is van erfelijke oogaandoeningen in de familie, is het erg belangrijk om na je veertigste regelmatig een optometrist te bezoeken. Hierdoor zijn symptomen van een aandoening tijdig te signaleren”, adviseert Van Dam.

Niet roken

Gelukkig zijn er ook factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Zo kun je versnelde oogveroudering tegengaan als je niet rookt. “Bij roken neemt de hoeveelheid antioxidanten die het netvlies beschermt in het lichaam af”, stelt Van Dam. “Dit maakt de kans op oogveroudering tot drie keer hoger. Dit verhoogde risico blijft aanwezig tot zelfs vijftien jaar nadat iemand gestopt is met roken.”

Bescherming tegen oogveroudering

Ook een goede zonnebril draagt er volgens Van Dam aan bij dat onze ogen niet sneller achteruit gaan dan nodig. “Wanneer je ogen te vaak aan zonlicht worden blootgesteld, kan dit leiden tot snelle oogveroudering. Het is belangrijk om altijd goede bescherming te dragen, ook op dagen dat het bewolkt is.” Daarnaast kun je je ogen een handje helpen door een kleine aanpassing in je voedingspatroon. “Eet gevarieerd en zorg voor voldoende vitamines”, besluit Van Dam.

Lees ook

Heeft de overgang invloed op huidveroudering?

Bron| Specsavers

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden