null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zijn de 10 meest voorkomende symptomen van kanker

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 116.000 mensen de diagnose kanker. Hoewel er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar deze ziekte, en er steeds betere behandelingen komen, is de ziekte nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Er zijn meer dan honderd verschillende vormen van kanker. De meest voorkomende in Nederland zijn borstkanker (28 procent), huidkanker (14,8 procent), darmkanker (11,7 procent), longkanker (10,5 procent), lymfeklierkanker en leukemie (7,8 procent). Elke soort kanker heeft zijn eigen symptomen. Vaak komen de eerste klachten pas in een laat stadium op. Bijvoorbeeld wanneer de tumor groter wordt of als er uitzaaiingen zijn. Daardoor wordt de ziekte pas vaak laat opgemerkt, terwijl kanker beter kan worden behandeld als het zo vroeg mogelijk wordt ontdekt.

Symptomen kanker

KWF Kankerbestrijding heeft daarom een lijst opgesteld met de tien meest voorkomende symptomen die op deze ziekte kunnen wijzen. Herken je één van deze klachten, en houdt het langer dan vier weken aan? Ga dan direct naar de huisarts.

1. Aanhoudende heesheid of hoest

Ben je al een tijdje hees of schor? Of zit je met een hoestje, eventueel gepaard met slijm of bloed, dat maar niet overgaat? Ga dan naar de huisarts. Dit is namelijk één van de meest voorkomende symptomen bij kanker.

2. Slikklachten

Heb je het idee dat je eten niet goed zakt of blijft steken in je slokdarm? Of ervaar je andere slikklachten, bijvoorbeeld pijn? Neem dan contact op met je huisarts.

3. Verdachte (moeder)vlekken

Controleer jezelf regelmatig op verdachte plekjes. Zie je ineens dingen die er eerder niet waren? Of heb je het idee dat een moedervlek er anders uitziet dan voorheen? Let ook op veranderingen in vorm, kleur of wanneer je de moedervlek gaat jeuken of bloeden.

4. Een plekje of knobbeltje op de huid

Heb je last van wondjes, zweertjes of schilferende plekjes op de huid die niet binnen een paar weken genezen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

5. Een verdikking of knobbeltje in je lichaam

Heb je een verdikking of knobbeltje in je hals, oksel of lies? En zit die er na vier weken nog? Ga dan naar je huisarts. Heb je dit in je borst als je ongesteld bent? Wacht dan tot na je ongesteldheid. Als het niet weggaat of kleiner wordt, ga je naar de huisarts.

6. Veranderingen in je ontlasting

Heb je langer dan twee weken last van aanhoudende diarree, afgewisseld met gewone ontlasting? Of zit er bloed of slijm bij de ontlasting? Ga dan direct naar de huisarts.

7. Veranderingen bij het plassen

Denk hierbij aan klachten als moeilijker plassen, vaker plassen, pijn bij het plassen of

bloed in je urine. Wanneer deze klachten langer dan een week aanhouden kun je het beste contact opnemen met de huisarts.

8. Bloed of afscheiding uit je vagina

Heb je buiten je menstruatie om last van vaginaal bloedverlies? Bijvoorbeeld tijdens de seks? Of heb je andere vaginale afscheiding dan normaal? Bijvoorbeeld meer of een andere kleur, dikte of geur? Ga dan meteen naar je huisarts.

9. Je valt af zonder reden

Onverklaarbaar gewichtsvlies, oftewel: wanneer je afvalt zonder dat je minder gaat eten of meer bent gaan bewegen.

10. Je bent moe zonder reden

Heb je het idee dat je eindeloos vermoeid bent zonder dat daar een duidelijke reden voor is? Dus niet doordat je slecht hebt geslapen of druk bent geweest met sporten, veel bewegen of andere dingen. Ook dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook

Deze vorm van kanker komt in ons land steeds meer voor

Bron | KWF Kankerbestrijding

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden