Margriet logo
Dit zijn de 10 belangrijkste oorzaken van nachtelijk zweten Beeld iStock
Beeld iStock

Dit zijn de 10 belangrijkste oorzaken van nachtelijk zweten

Word jij ’s nachts wel eens met doorweekte nachtkleding wakker? Of is je dekbed ’s ochtends volledig klam? Dan heb je waarschijnlijk last van nachtelijk transpireren en lig je dus flink te zweten in bed.

Tijdens de overgang kun je last hebben van opvliegers die vaak ook ’s nachts optreden. Maar er zijn ook andere oorzaken van nachtelijk zweten.

1. Hormonale aandoeningen

Je lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door een klein onderdeel van de hersenen: de hypothalamus. Dit gebeurt met behulp van hormonen. Wanneer je hormonen uit balans zijn, kan dit ervoor zorgen dat je ’s nachts meer zweet dan gebruikelijk. Nachtzweten is ook een symptoom van een aantal hormonale aandoeningen zoals feochromocytoom en het carcinoïd syndroom.

2. Infecties

Wanneer je veel last hebt van nachtelijk zweten, kan dat een symptoom zijn van een onderliggende infectie. De meeste infecties veroorzaken ook koorts, en daar kun je dus ook tijdens de nacht last van hebben. Voorbeelden van onderliggende infectieziekten zijn reuma, tuberculose en abcessen.

3. Angst, stress en depressie

Ook psychische factoren kunnen ten grondslag liggen aan overmatige transpiratie ‘s nachts. De adrenaline die wordt aangemaakt bij angst en stress zorgt voor een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Hierdoor krijg je het warmer en begin je ’s nachts in je warme bed te zweten.

4. Spijsvertering

Heb je de avond ervoor iets te veel gegeten? Dan is de kans groot dat je ’s nachts meer zweet dan normaal. Je spijsvertering zal dan ’s nachts overuren draaien met een hitte-aanval tot gevolg. Hetzelfde geldt wanneer je een (iets te) pittige avondmaaltijd hebt genuttigd.

5. Medicijnen

’s Nachts veel transpireren kan ook het gevolg zijn van medicijngebruik. Onder andere antidepressiva, cortisone en pijnstillers hebben nachtelijk zweten als bijwerking. Ook bepaalde medicijnen tegen diabetes kunnen de oorzaak zijn.

6. Alcohol

Heb je gisteravond een fles wijn soldaat gemaakt? Ook dan is de kans groot dat het zweet je ’s nachts uitbreekt. De alcohol zorgt er namelijk voor dat veel organen ’s nachts druk bezig zijn om de wijn te verwerken. Doordat je maag, lever en darmen het zo druk hebben met het verteren van de alcohol, zul je het sneller warm krijgen en meer gaan zweten.

Lees ook:
Daar zit een luchtje aan: déze feitjes over zweten wist je vast nog niet

7. Idiopathische hyperhidrosis

De aandoening hyperhidrosis zorgt ervoor dat je meer dan normaal transpireert om de lichaamstemperatuur constant te houden. De oorzaak van deze aandoening is onbekend. Vaak ontstaan de klachten tijdens de pubertijd en houden ze een aantal jaren aan.

8. Kanker

Misschien schrik je van deze oorzaak, maar één van de eerste symptomen van sommige vormen van kanker is nachtelijk transpireren. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Heb je naast nachtelijk transpireren ook last van onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts? Dan doe je er verstandig aan om een arts te raadplegen.

9. Diabetes

Een te laag bloedsuikergehalte kan ook een oorzaak zijn waardoor je ’s nachts ligt te zweten in bed. Dit komt vooral voor bij mensen die last hebben van diabetes type 1. Een laag bloedsuikergehalte gaat vaak gepaard met vermoeidheid, concentratiestoornissen, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, honger en geeuwen.

10. Slaapapneu

Ook slaapapneu is een veel voorkomende oorzaak van zweten tijdens je slaap. Deze aandoening zorgt ervoor dat je ’s nachts meerdere keren, een korte tijd stopt met ademhalen. Ademen vergt bij slaapapneu veel meer energie van het lichaam, waardoor je meer gaat zweten.

Bron | Gezondheidsnet, Mens & Gezondheid, Dokter.nl
Beeld | iStock

RedactieiStock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden