null Beeld

Dít zijn 3 veel gemaakte fouten bij medicijngebruik

Als je dagelijks meerdere soorten medicijnen moet innemen, kan er makkelijk iets misgaan. Niet voor niets belanden jaarlijks 27.000 mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Wat zijn de veel gemaakte fouten?

Margriet samen met Teva

1. Onvolledige informatie op het recept van je medicijnen

Lang niet altijd staat op het etiket waarom je bepaalde geneesmiddelen krijgt voorgeschreven. Dit kan bij de apotheek tot verwarring leiden, omdat medicatie meestal helpt bij verschillende aandoeningen. Zo bestaat er een geneesmiddel dat goed helpt bij zowel kanker als reuma. Met het verschil dat je de pil als je kanker hebt elke dag moet slikken, terwijl mensen met reuma het maar één keer per week mogen gebruiken.

2. Het verkeerd bewaren van medicijnen

Uit onderzoek van promovendus Niels Vlieland, werkzaam bij de apotheek van het UMC Utrecht blijkt dat mensen hun medicijnen thuis niet altijd even goed bewaren. Zo houden ze bijvoorbeeld nauwelijks rekening met temperatuur, vocht, licht en de houdbaarheidsdatum. Wanneer je medicijnen verkeerd bewaard, neemt de werking ervan af. Daarom is het van belang om medicijnen goed te bewaren zodat ze minder snel bederven én langer mee gaan.

3. Verkeerd medicijngebruik

Als je medicijnen zorgvuldig en op de juiste manier gebruikt, kunnen ze zorgen voor veel verlichting. Dat effect valt weg als je je niet houdt aan de voorschriften op het etiket en in de bijsluiter. Sterker nog: verkeerd gebruik is een belangrijke oorzaak van spoedopnames in het ziekenhuis.

Als je een medicijn zonder water inneemt, kun je bijvoorbeeld problemen krijgen met je slokdarm. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan als je bepaalde medicijnen breekt in plaats van in z’n geheel inneemt. Hetzelfde geldt voor het slikken van geneesmiddelen op een ander tijdstip of in een andere hoeveelheid dan door de arts of apotheker is voorgeschreven.

Het advies is om altijd goed te controleren hoe vaak je een medicijn moet innemen, wat je moet doen als je een tablet bent vergeten en hoe je het medicijn het beste kunt bewaren.

Weet jij wat je slikt?

Mensen die meerdere geneesmiddelen per dag innemen, raken het overzicht soms een beetje kwijt. Speciaal voor deze groep is Mijn Geneesmiddel in Beeld in het leven geroepen. Deze gratis service van de apotheek bestaat uit een geprint overzicht met alle praktische informatie die je nodig hebt over je medicijngebruik: waar het voor is, wat het doet en hoe je het gebruikt. Zo weet je in één oogopslag alles over je geneesmiddelen.

Zinc nr. NL/TS/20/0012

Bron| NPO Radio 1, Patiëntenfederatie Nederland, MedApp, De Unie KBO, Thuisapotheek.nl, Zorgnu.avrotros.nl

Beeld| iStock

Tanja van Kempen
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden