null Beeld

Dit zegt jouw karakter over hoe ‘goed’ je kunt afvallen

Afvallen is voor niemand makkelijk. Toch lukt het de een beter dan de ander. Dat ligt niet alleen aan het soort dieet dat je volgt. Ook je karakter voorspelt namelijk hoe 'goed' jij bent in afvallen! 7 karaktertypes:

1. Als je impulsief bent:

Hoe impulsiever, hoe lastiger het is om af te vallen. Impulsieve mensen richten zich op de kortetermijnbevrediging, en dat maakt afvallen moeilijk omdat de beloning – het gewichtsverlies – verder in de toekomst ligt dan de beloning van dat lekkers in je mond.

2. Als je betrouwbaar bent:

Ben je betrouwbaar en iemand die zich aan de regels houdt, dan is afvallen makkelijker. Een valkuil is dat als je een plan maakt dat draait om eten, je te veel met eten bezig bent (wat afvallen weer moeilijker maakt). Tip: formuleer regels die niet direct met eten hebben te maken, maar die wel resulteren in een gezondere levensstijl: niet met de auto maar met de fiets naar je werk, de trap in plaats van de lift, regelmatig sporten. Ook op kantoor kun je heel makkelijk je omgeving gezonder maken.

3. Als je stemmingswisselingen hebt:

Als je emotioneel van aard bent en dus met sterke emoties reageert op wat het leven je brengt, kan afvallen lastig zijn. Als mensen emotioneel zijn, gaan ze vaak emotie-eten. Oplossing: leer je emotionele pieken en dalen herkennen en verzin een alternatief gezonde respons voor eten: rennen, muziek maken, een vriendin bellen.

4. Als je stil bent:

Voor introverte mensen is afvallen doorgaans makkelijker omdat ze gemiddeld bedachtzamer (minder implusief) zijn. Een gezond dieet, een verstandig sportregime – daar moet je over nadenken en moet je jezelf voor kunnen inhouden, eigenschappen die je vaker aantreft bij introverte mensen.

5. Als je hoge eisen aan jezelf stelt:

Wanneer je geneigd ben jezelf bestraffend toe te spreken als je een fout maakt, is het moeilijker om af te vallen omdat je je sneller moedeloos zult voelen en dan dus maar nog meer eet. Jezelf oefenen in zelfcompassie is hier het devies: jezelf leren vergeven wanneer je de 'fout' in bent gegaan, maakt het makkelijker om vol te houden.

6. Als je (een beetje) egoïstisch bent:

Deze eigenschap is zo gek nog niet als je wilt afvallen: mensen die goed aan zichzelf denken en voor zichzelf opkomen hebben voldoende wilskracht om gezonde keuzes te maken voor zichzelf. Pleasers, mensen die het iedereen altijd maar naar de zin willen maken, lopen het risico dat ze zich leeg en uitgeput voelen aan het eind van de dag – en dan dus sneller de koelkast in duiken. Jezelf oefenen in een beetje gezond egoïsme kan soms een goed idee zijn. Deze oefening helpt je meer je eigen koers te varen.

7. Als je makkelijk en meegaand bent:

Go with the flow-types zijn over het algemeen beter in afvallen dan neurotische types. Er is echter een valkuil: vriendelijke, sociale mensen kunnen stress ervaren omdat ze andere mensen niet willen teleurstellen. Die stress kan afvallen bemoeilijken: stress maakt het moeilijker om met verleidingen om te gaan. Ervaar je veel stress momenteel? Mindfulness-oefeningen kunnen echt goed helpen!

Stress bemoeilijkt afvallen

Tekst: Marte Kaan

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Een perfecte mix van hip, sexy en elegant

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden