null Beeld

Dit zegt de kleur en structuur van je tong over je gezondheid

Een goede gezondheid begint bij een gezonde mond. En een goede verzorging stopt niet bij het poetsen van je tanden; óók een schone tong is van groot belang. Daarom is een tongschraper een hulpmiddel dat je eigenlijk direct op je boodschappenlijstje moet zetten, als je beter in je vel wilt zitten.

Je mondgezondheid en daarmee je tong zijn namelijk gelinkt aan je gezondheid. Wanneer je bijvoorbeeld grieperig bent of net een maaltijd achter je kiezen hebt, kan de kleur van je tong er gelijk anders uitzien. De kleur én structuur van je tong kunnen daarom ook een hoop mogelijke kwaaltjes verraden.

1. Een roze kleur tong

Als je in de spiegel kijkt en je tong ziet mooi roze dan houdt dat in dat je tong goed gezond is. Het bloed in de tong wordt goed gecirculeerd - daarom zit je tong vol goede energie - en hierdoor behoudt hij die mooie roze kleur. Verkleurt jouw tong regelmatig naar een andere kleur? Dan kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn.

2. Geel gekleurde tong

Als je tong geel van kleur is, betekent het waarschijnlijk dat je een slechte adem hebt; misschien had je het al gemerkt aan een vieze smaak in je mond. Vaak kun je dit probleem oplossen door een aantal keer een tongschraper te gebruiken. Helpt dit niet? Dan kun je het best even een bezoekje brengen aan de huisarts. Heb je niet alleen een gele waas, maar ook een dikkere 'plak' op je tong? Dit kan duiden op een candida-infectie, veroorzaakt door een schimmel in de mond die bijna iedereen heeft. Die schimmel wordt geactiveerd wanneer de samenstelling van bacteriën in de mond wordt verstoord. Het is dus erg belangrijk je tong regelmatig even te controleren.

3. Witte laag op tong

Een witte kleur tong kan wijzen op verschillende problemen, die trouwens gelukkig niet ernstig zijn. Zo kan een wit uitgeslagen tong worden veroorzaakt door verschillende etenswaren, soorten medicatie, een griepje, maar het kan ook duiden op een verminderde weerstand. Gaat die er weer op vooruit, dan zul je zien dat ook de witte waas langzaam verdwijnt. Rook je en poets je niet elke dag zorgvuldig je tanden? Dan heb je waarschijnlijk ook te maken met zo'n wit uitgeslagen laag, die bij sommigen zelfs blijvend kan zijn. Roken kan namelijk het mondslijmvlies aantasten.

Lees ook: Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid

4. Een paarse tong

Het klinkt misschien eng, maar je tong kan ook paars worden. Een paarse tint hangt samen met een minder goede gezondheid; zo kun je er bijvoorbeeld last van krijgen als je een tekort hebt aan vitamine B2. Maar het kan ook wijzen op een longaandoening. Verkleurt je tong ineens erg snel van rood naar paars, blijft het meer dan een dag aan en twijfel je waar die ongewone tongkleur vandaan komt? Dan kun je altijd contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan op zo'n moment het beste inschatten wat de oorzaak is.

5. Een gladde tong

Als je je goed voelt, zul je bij een gezonde tong merken dat er wat subtiele bultjes op zitten. Dit merk je vooral wanneer je weinig gedronken hebt en je tong een beetje is uitgedroogd. Voelt hij helemaal glad, dan kan het zijn dat je bloedarmoede of coeliakie (glutenintolerantie) hebt. Daarnaast kan het ook een teken zijn van het syndroom van Sjögren, een reumatische aandoening. Twijfel je aan de structuur van je tong? Benader dan je huisarts voor advies.

6. Haartong

Een haartong klinkt een beetje viezig, maar het is iets wat veel voorkomt. Het is een soort bruinzwarte of witte begroeiing achteraan op je tong, die ontstaat door een verstoring van het evenwicht tussen het afslijten en aanmaken van nieuwe cellen. Het is een onschuldige aandoening. Vooral rokers en koffie- en theedrinkers die niet vaak of goed genoeg hun tanden poetsen kunnen ermee te maken krijgen. Ook een verminderde speekselproductie of het gebruik van antibiotica kan een oorzaak zijn. Blijf daarom altijd goed je gebit verzorgen, want dat maakt de kans op een haartong een stuk kleiner.

Bron | Womenshealthmag.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden