null Beeld

Dít zegt de geur van je scheten over wat je gegeten hebt

We laten maar liefst 15 tot 25 scheten per dag. De meeste daarvan zul je (gelukkig) niet ruiken, maar soms kan een wind wel een minder fris luchtje meebrengen. Zegt die geur van je scheten eigenlijk ook iets over wat je gegeten hebt?

Ruiken chocoladewinden anders dan de scheten die je laat na het eten van een bord patat?

Oorzaken

Een wind is niets meer dan lucht in de darm die naar buiten komt, vertelt maag-darm-leverarts Ben Witteman aan het AD. Of je een wind kunt ruiken of niet, ligt aan waardoor deze ontstaan is. Meestal zijn het vezels die leiden tot gasvorming; daarom laat je bijvoorbeeld soms zo veel winden na het eten van bonen. Deze laat je wel vliegen, maar ruik je vaak niet. Suikers, vooral zogenaamde korteketensuikers of fodmaps, kunnen vaak wél voor stinkende winden zorgen Dat komt omdat deze niet altijd verteerd en opgenomen worden in de dunne darm, waardoor ze overgaan naar de dikke darm. Daar ontstaat vervolgens vergisting, waarbij heel wat stinkend gas vrijkomt. Ook bij de vertering van eiwitten komt extra veel gas vrij.

Koolhydraat- of eiwitwinden

In principe kun je – als je je erin verdiept – aan een scheet ruiken wat iemand gegeten heeft, maar echt makkelijk is dat volgens Witteman niet. "Feit is dat koolhydraatwinden zurig ruiken en eiwitwinden een rotte geur geven. Ik heb het zelf als ik sla eet. Dan zegt mijn vrouw: voor jou voorlopig geen sla meer." Scheten verschillen dus daadwerkelijk wel van geur, afhankelijk van wat je gegeten hebt, maar echt per voedingsmiddel kun je dat niet bepalen.

Lees ook: Dít is wat je scheten je kunnen vertellen over je gezondheid

Vrouwenscheten

En hoe zit dat dan met het gerucht dat vrouwenwinden erger zouden stinken dan die van mannen? Daar gelooft Witteman niet in. Het is volgens de specialist wel zo dat het meer geaccepteerd is dat mannen scheten laten, en we dat daarom dus misschien zo ervaren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden