Ruikt je plas hiernaar, dan is het tijd om naar de dokter te gaan Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit zegt de geur van je plas over je gezondheid

Onze ontlasting vertelt heel wat over onze gezondheid, maar dat geldt net zo goed voor urine. Niet alleen de kleur, ook de geur zegt veel over eventuele gezondheidsproblemen. Heeft je plas een van onderstaande geuren? Dan is het slim om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

De alarmbellen moeten vooral afgaan wanneer je plas voor lange tijd gek ruikt.

Bij plas met deze geur wil je naar de dokter

Wanneer je urine een dagje anders ruikt dan normaal, is dat niet meteen reden voor paniek. Het kan door je maaltijd van de voorgaande dag komen, of een andere simpele oorzaak hebben. Maar ruikt je urine al langere tijd gek? Dan kan er meer aan de hand zijn. Onderstaande geurtjes zijn een bezoek aan de huisarts waard.

Zoete en fruitige urine

Klinkt niet verkeerd, urine die zoet en fruitig ruikt. Maar dat is niet hoe plas van nature ruikt, en dus kan er iets mis zijn. Het kan op diabetes wijzen. Als je diabetes hebt, kan je lichaam suiker niet of moeilijker afscheiden, en dus blijft het in je bloed zitten. Heb je te veel suiker in je lichaam, dan kan het ook in je urine gaan zitten, en dus een zoete geur aan je plas geven.

Plas ruikt naar ammoniak

Ook wanneer je een ammoniak-geur ruikt na het plassen, kan dit op een gezondheidsprobleem duiden. Deze geur kan vooral naar voren dringen wanneer je plas alleen nog uit afvalstoffen bestaat, en bijna niet meer uit water. De oorzaak kan bijvoorbeeld een nierprobleem zijn.

Plas heeft geur van rotte eieren

Misschien wel de meest logische reden om naar de dokter te gaan, want de geur van rotte eieren is nooit goed. Zéker niet wanneer je urine hiernaar ruikt. Antibiotica kunnen de oorzaak zijn, maar ook de gevaarlijke bacterie E. coli laat je plas naar rotte eieren ruiken.

Opvallende geur

Natuurlijk ruik je niet dagelijks heel bewust aan je plas, en dat is volgens experts ook geen probleem. Wanneer je echt met een gezondheidsprobleem kampt, is de geur van je urine meestal zo sterk veranderd dat het vanzelf wel opvalt. Wil je er toch bewuster mee bezig zijn? Kijk dan ook eens naar de kleur van je plas.

In alle gevallen geldt dat het bij twijfel verstandig is om de huisarts op te zoeken. Staat de geur hier niet tussen maar vertrouw je het toch niet helemaal? Ook dan kun je contact opnemen met je huisarts.

Bron | HuffPost

Leonie CollombonGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden