null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit zegt de conditie van je nagels over je gezondheid

Net als de conditie van je mond, tanden en kiezen, kunnen je nagels veel vertellen over je gezondheid. Van witte vlekjes en deukjes tot horizontale lijnen: ze lijken misschien onschuldig, maar dat zijn ze helaas niet altijd. 

We knippen, vijlen en lakken heel wat af. Maar waar het ene wél goed is, maakt het andere je nagels alleen maar broos. En bovendien zijn niet alleen manicures en pedicures van invloed op de conditie van je nagels, ook je gezondheid kan een belangrijke rol spelen.

Elk kwaaltje kan een andere uitwerking hebben op de toestand van je nagels. Margriet legt uit.

Heb je last van...

  1. ...een wit laagje over je nagels? Dat kan betekenen dat je een aandoening hebt aan je lever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hepatitis.
  2. ...deukjes? Kleine putjes kunnen te maken hebben met de huidaandoening psoriasis, maar kunnen ook wijzen op problemen waar je in de toekomst last van gaat krijgen – denk hierbij aan artritis. Tot slot kan de auto-immuunziekte alopecia areata de boosdoener zijn.
  3. ...witte vlekjes? Die kunnen verschillende oorzaken hebben. Volgens gezondheidswebsite webmd.com kunnen ze gewoon erfelijk zijn, maar de plekken kunnen er ook op wijzen dat je te vaak iets aan je nagels hebt laten doen.
  4. ...ronde of bolle nagels? Dit wordt ook wel 'clubbing' genoemd en wordt mogelijk veroorzaakt door verschillende longaandoeningen; die zorgen ervoor dat het zuurstofniveau in je bloed wat lager is dan normaal. Eén ding is zeker: bij dit verschijnsel is het zaak een afspraak met de huisarts te maken.
  5. ...holle nagels? Koilonychia, ook wel lepeltjesnagels genoemd, worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een ijzertekort. Dit zorgt ervoor dat je nagels zo dun worden dat ze hol kunnen gaan staan. Als er uit een test komt dat je geen bloedarmoede hebt, kun je het probleem oplossen met ijzersupplementen. Holle nagels kunnen nóg een oorzaak hebben die helaas wel wat erger is dan een ijzertekort, namelijk hartaandoeningen.
  6. ...donkere vlekken aan de uiteinden? Dit zou volgens de Amerikaanse Mayo Clinic kunnen wijzen op een lever- of hartaandoening of diabetes. Daarnaast zou het ook gewoon met leeftijd te maken hebben en dus iets zijn wat ontstaat met de jaren.
  7. ...horizontale witte lijnen? Deze worden ook wel lijnen van Muehrcke genoemd en duiden vaak op een tekort aan eiwitten of zink. Je kunt ze herkennen aan de onderbreking in de groei van je nagel. De lijnen ontstaan doordat je nagels niet voldoende voedingsstoffen of bloedtoevoer hebben gekregen. In bijzondere gevallen kunnen ze wijzen op aandoeningen als leverproblemen of nierziekten.

Bron | womenshealthmag.nl, lifehack.org

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant om te lezen

Bekijk deze video

Creatief met groen: stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een boeket met mais maakt.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden