Margriet logo
null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Dít zeggen je lippen over je gezondheid

Lippen hebben een grote invloed op de uitstraling van mensen. Maar wist je dat lippen je ook veel kunnen vertellen over je gezondheid? Het is belangrijk om de onderstaande signalen te herkennen.

Zo kun je je lippen hun gezonde rozige kleur weer teruggeven.

1. Je lippen zijn anders van kleur

Als je het heel koud hebt, kunnen je lippen blauw of paars kleuren. Als je huid goed doorbloed is, zullen je lippen een roze en rode kleur hebben. Zijn je lippen al langere tijd bleek? Dan kun je een onderliggende ziekte hebben. Je kunt bijvoorbeeld bloedarmoede hebben, omdat de doorbloeding van de lippen niet optimaal is. De oorzaken kunnen heel onschuldig zijn, maar als de verkleuringen langer aanhouden en je last hebt van overige gezondheidsklachten, kan het onder meer wijzen op leverproblemen. Ga daarom snel naar de dokter.

2. Je lippen zijn droog en gebarsten

Droge lippen komt vaak voor zodra het buiten koud óf juist heel warm is. Lippenbalsem op je lippen biedt een verzachtende oplossing. Als het buiten koud is, ben je geneigd de verwarming thuis wat hoger te zetten. De droogte van de lippen kan komen door dehydratatie, als je niet voldoende drinkt. Andere oorzaken van droge en gebarsten lippen kunnen komen door allergieën of in een verder stadium diabetes. Drink daarom veel water en en scrub je lippen zachtjes met een tandenborstel of handdoek. Smeer royaal vaseline over je lippen en voorkom dat je je lippen natmaakt met speeksel. Dit kan de droogheid verergeren en de kans op het breken van de huid vergroten.

Lees ook:

Regelmatig last van blauwe lippen? Híer kan het aan liggen

3. Je mondhoek is gescheurd

Als je veel met je mond open slaapt, kunnen bacteriën zich in je mondhoeken verzamelen en een kleine infectie veroorzaken. Dit brengt gelukkig geen gevaar voor de gezondheid voor je lippen. Je kunt dit probleem namelijk makkelijk verhelpen door naar je huisarts te gaan voor een crème.

4. Je lippen worden gezwollen of zijn gevoelig

Als je gezwollen lippen hebt, kan dit het gevolg zijn van een klap op de lippen of een allergische reactie. Zodra je gezwollen lippen hebt in combinatie met een opgezwollen tong en een kriebelige keel zou dat een reactie kunnen zijn op iets wat je gegeten hebt. Is het niet duidelijk wat de oorzaak is, dan is het verstandig om snel een arts te raadplegen. Opgezwollen lippen kunnen ook een symptoom zijn van een achterliggende ziekte.

Gevoelige lippen kunnen wijzen op een onschuldige allergische reactie. Dit kun je merken als ze gevoelig zijn bij aanraking en de hoeken wat rozer zijn dan normaal. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je lippen in aanraking zijn gekomen met tandpasta of een crème waar je gevoelig voor bent.

5. Blaasjes of zweren

Als je lippen een tintelend gevoel geven en gaat dit gepaard met blaasjes, dan kun je een koortslip hebben. De aandoening wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en is besmettelijk. De blaasjes gaan snel kapot, waardoor er zweertjes ontstaan. Deze drogen in en verdwijnen vanzelf. Je hebt tegenwoordig speciale crèmes en pillen tegen een koortslip. Pas op met te veel zonlicht en make-up-producten, want dan droogt het zweertje niet.

Je lippen kunnen dus veel zeggen over je gezondheid. Als je het niet vertrouwt, raadpleeg dan een huisarts.

Bron | Wellness Academie, Goodhousekeeping.com

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden