Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit wist je nog niet over gapen…

waarom-gaap-je.png

Gapen doen we allemaal. Zelfs dieren gapen. Maar sta je er weleens bij stil waarom je eigenlijk gaapt? Welk antwoord heeft de wetenschap hierop? En klopt het dat gapen aanstekelijk werkt? 

Wat is gapen? En waarom doen we het?

Volgens de Van Dale betekent gapen de mond openen uit vermoeidheid. Daarnaast wordt gapen ook wel geeuwen genoemd. Over waarom we gapen bestaan verschillende theorieën, maar waar de meeste wetenschappers het over eens zijn, is dat het een reflex is uit vermoeidheid of verveling. Tijdens een dergelijk moment spannen de spieren zich aan, waardoor je mond opent en de longen lucht naar binnen zuigen. Bij een heel grote gaap sluiten ook vaak de ogen en komt er soms zelfs wat traanvocht vrij omdat de gezichtsspieren tijdens het gapen op de traanbuisje drukken.

Gaaaaaaap. Heb je inmiddels al gegaapt?

Maar waarom doen we het echt?

Over de precieze oorzaak van gapen, zijn de wetenschappers het nog niet eens. Wel zijn er verschillende theorieën, maar wetenschappelijk bewezen zijn die niet. Zo wordt er gezegd dat men gaapt vanwege een gebrek aan zuurstof. Ook een theorie die wordt genoemd, is dat gapen ervoor zorgt dat de hersens worden afgekoeld als deze oververhit dreigen te raken. Dat we niet alleen gapen uit verveling of vermoeidheid blijkt uit het feit dat ook sporters vaak gapen voorafgaand aan een wedstrijd. Gapen gaat dus ook vaak gepaard met inspanning.

Gapen als communicatiemiddel

En dan heb je nog gapen als communicatiemiddel. Door te gapen laat je zien dat je iets saai vindt en/of dat je je verveelt en liever iets anders doet. Op deze manier kun je eveneens aangeven dat je moe bent. Ook wordt geeuwen wel in verband gebracht met het aangeven dat je honger hebt. Dit gegeven stamt uit de oertijd. Door te gapen, gaven mannen aan dat ze honger hadden en op jacht wilden. Aangezien het niet veilig was om alleen op jacht te gaan, nodigden ze andere mannen uit om mee te gaan door middel van een gaap.

Is gapen echt aanstekelijk?

Waarom we gapen als een ander gaapt, is nog steeds niet precies duidelijk. Wel laten verschillende studies zien dat er een verband is tussen gapen en empathie. Hoe dichter je emotioneel bij iemand staat, hoe groter de kans is dat jullie elkaar aansteken. Daarnaast is er ook nog het verschijnsel dat mensen elkaars gedrag kopiëren. Zo nemen we bijvoorbeeld onbewust dezelfde houding aan van de persoon met wie we in gesprek zijn. Dit fenomeen kan ook bij gapen aan de hand zijn.

Meer leuke weetjes over gapen

– Wist je dat je hartslag wel met 30 procent omhoog gaat als je gaapt? En dat ook je bloeddruk stijgt en je kleine bloedvaten zich vernauwen?
– Wist je dat ook ongeboren baby’s in de baarmoeder al gapen?
– Wist je dat gapen ook aanstekelijk werkt bij honden? Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Tokyo dat honden gevoelig zijn om te gapen als ook hun baasje gapen. 

Bron | slaapinfo.nl, hoewerktmijnlichaam.nl, quest.nl

Ook interessant