null Beeld

Dit wil je weten over ‘hydraterende’ bodylotions

Als we last hebben van een droge huid, smeren we vaak met een 'hydraterende' crème of bodylotion. Maar volgens de dermatoloog doen de meeste smeerseltjes onvoldoende voor een droge huid.

De drogist staat er vol mee: luxe crèmes, bodylotions en andere smeerseltjes die beloven de huid te 'hydrateren' of 'vochtinbrengend' te werken. Helaas blijken de claims van veel (dure) huidverzorgingsproducten vaak te mooi om waar te zijn, weet Ivo Nagtzaam, dermatoloog in het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Veel smeerseltjes maken volgens hem de huid niet vet genoeg en doen daarom praktisch niets voor de huid.

Veel water in smeerseltjes

"Veel producten die hydraterend zouden moeten werken, zoals bodylotions, bevatten veel water," vertelt Nagtzaam aan de telefoon. "Dit droogt de huid juist uit. Je hebt het gevoel dat het snel intrekt, maar in werkelijkheid verdampt het water direct na het aanbrengen op de huid. Door deze verdamping wordt de huid juist droger."

Veel van nodig

Om te voorkomen dat de huid daadwerkelijk uitdroogt, stoppen cosmeticaproducenten er gelukkig ook vette ingrediënten in. "Maar dit is over het algemeen niet voldoende om van een droge huid af te komen," weet de dermatoloog. "Neem handcrème. Dat trekt heel snel in, omdat we dat prettig vinden. Maar je hebt er daardoor heel veel van nodig (je moet het vaak gebruiken, red.) en je huid wordt er vaak niet minder droog van."

Dit werkt wel: vette zalf of crème

Alleen 'volvette' producten, zoals vaseline, kunnen uitdroging voorkomen en ervoor zorgen dat je huid zichzelf kan blijven hydrateren, legt de huidarts uit. "Het aanbrengen van een vette film over de huid is dé manier om van een droge huid af te komen. Deze vetlaag voorkomt dat water uit de huid verdampt," zo legde hij eerder ook uit in de Gezondgids van de Consumentenbond. "De vette laag werkt als een barriere op de huid en beschermt tegen uitdrogen. Zodra je huid voldoende vet bevat, gaat het hydrateren vanzelf."

Voorbeelden van vette, maar toch goed smeerbare producten zijn koelzalf en vaseline paraffine. Minder vette alternatieven zijn cremor lanette en cremor cetomacrogol; deze middelen worden vaak gemengd met tien tot twintig procent vaseline.

Schilferende huid? Crème met ureum

Bij een droge, schilferende huid kun je ook een crème of zalf met ureum proberen, adviseert Nagtzaam. Ureum is een zogeheten keratolyticum. Keratolytica zijn middelen die de hoornlaag een beetje oplossen en zacht maken. Je komt ze ook vaak tegen in exfoliants (milde peelings) voor het gezicht, zoals salicylzuur. "Crèmes of zalven met ureum bevatten daarnaast ook vet om de huid vet te maken of te houden," licht de huidarts toe.

Ureum crème is ook zonder recept te koop in veel winkels.

Enkele quotes uit dit artikel komen uit de Gezondgids van de Consumentenbond (editie december 2014).

Ook goed om te weten

Gebruik je liever een huidolie? Dit zegt de dermatoloog erover

Dé mascaratruc bij hangende oogleden

Wat helpt tegen littekens?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden