null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit wil je weten over het voedingssupplement resveratrol

Onder andere vitamine D, vitamine K en vitamine C zijn in de afgelopen maanden voorbij gekomen als middelen die mogelijk bescherming bieden tegen het coronavirus. Maar ook het minder bekende voedingssupplement resveratrol zou een rol kunnen spelen. We zochten uit wat deze stof doet, waar het in zit en hoe het werkt.

Het bewijs dat het werkt tegen het coronavirus is nog beperkt, maar er zijn ook andere mogelijke gezondheidsvoordelen van resveratrol.

Resveratrol

Resveratrol is een stof die van nature voorkomt in verschillende planten, vruchten en zaden. In de planten werkt het stofje tegen ziekten, schimmels en beschermt het tegen UV-licht, maar ook in ons lichaam kan het positieve effecten hebben. Het werkt namelijk als een antioxidant, die vrije radicalen opvangt. Dit zijn agressieve stoffen die soms schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Resveratrol zou daarom een ontstekingsremmende functie hebben en je stofwisseling, bloedsuikerspiegel én leverfunctie beïnvloeden.

Lees ook:

Experts roepen op: ‘Slik vitamine D tegen het coronavirus’

Gezondheidsvoordelen

Net als bij veel andere voedingssupplementen, zijn de meningen verdeeld over de werkzaamheid van resveratrol. Er zijn verschillende onderzoeken die de gezondheidsvoordelen aantonen. Zo zou de antioxidant – wanneer geconsumeerd in rode wijn - je hersenen beschermen tegen cognitieve achteruitgang en Alzheimer volgens deze studie, en zijn er ook bewijzen dat het artrose kan vertragen. Andere functies die resveratrol aangeschreven worden zijn dat het de aanmaak van kankercellen zou kunnen vertragen, de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kan reguleren én dat het bloeddrukverlagend werkt.

Het Voedingscentrum zegt dat de voordelen van flavonoïden, waaronder dus resvaratrol, nog onvoldoende bewezen zijn om deze op te voeren als zekerheden. Ze zeggen dat het zeker een mogelijkheid is dat deze stoffen groenten en fruit zo gezond maken, maar dat dit nog in twijfel getrokken kan worden. Natuurlijk wordt wel aangeraden de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit te eten, onder andere ook soorten met resvarantrol erin.

Resveratrol tegen coronavirus

In mei van dit jaar vertelde Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, in het programma Jinek dat resveratrol mogelijk kan helpen bij coronaklachten. Al eerder bleek dat veel coronapatiënten die op intensive care terecht komen kampen met overgewicht en meer buikvet hebben. Vooral daarom zou resveratrol mogelijk een rol kunnen spelen. Dat zit zo: in buikvet komt veelal de stof leptine voor. Dat is een eiwit dat in buikvet wordt aangemaakt, en soms ook in het bloed kan komen. Daar vergroot het bij coronapatiënten de kans op trombose en bloedpropjes in kleine vaatjes. Resveratrol kan volgens Van der Voort de aanmaak van leptine verminderen, waardoor het ziektebeeld soepeler verloopt. Er is nog beperkt bewijs voor deze theorie, dus raadt de specialist af massaal resveratrol te gaan slikken.

Natuurlijke vormen van resveratrol

Wil je wel resveratrol gaan slikken, dan is het verstandig om eerst te overleggen met je huisarts. Hij of zij kan bijvoorbeeld kijken of het een negatieve werking kan hebben ten opzichte van medicatie of medische problemen. Wil je je resveratrol liever uit natuurlijke bronnen halen dan uit supplementen? Dan kun je de volgende voedingsmiddelen nemen, al bevattend deze uiteraard een veel lagere concentratie van deze antioxidant dan een voedingssupplement:

  • Cranberries
  • Blauwe druiven (en rode wijn)
  • Aardbeien
  • Blauwe bessen
  • Pinda’s (en pindakaas)
  • Cacao (dus ook in chocolade)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Zorgwijzer, Voedingscentrum, Healthline

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden