null Beeld

Dit wil je weten over het nieuwe vaccin tegen de meningokokkenziekte

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lanceerde deze week een vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Vanaf komend weekend krijgen alle kinderen in het jaar waarin ze veertien worden, een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. 

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Verschillende typen meningokokken kunnen de ziekte veroorzaken. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt al sinds 2002 gevaccineerd tegen meningokokken-type C. Sinds 2015 rukt in Nederland echter de tot voor kort zeldzame meningokokken-W op. Daarom wordt er voortaan een vaccin gebruikt dat ook bescherming biedt tegen deze bacterie. Omdat meningokokken-W ook voor oudere kinderen gevaarlijk is, wordt de vaccinatie per 1 oktober 2018 aangeboden aan tieners in het jaar dat ze veertien worden.

Hoe gevaarlijk zijn meningokokkenbacteriën?

Tien tot twintig procent van alle mensen draagt de meningokok-bacterie bij zich. Pubers zijn het vaakst mee besmet: een op de drie heeft hem. De bacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht, door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je er niet ziek van. Maar is je afweersysteem verzwakt, dan kan hij ineens toeslaan. Als de bacterie in de bloedbaan terecht komt, kan iemand binnen 24 uur overlijden. De meningokok verspreidt zich dan razendsnel, tast hersenvliezen aan en veroorzaakt bloedvergiftiging. Meningokokkenziekte kan behandeld worden met antibiotica, maar door het snelle verloop van de ziekte komt behandeling vaak te laat. Vijf tot tien procent van de mensen overleeft de infectie na behandeling niet. En als je de infectie doorstaat, zijn de gevolgen aanzienlijk. Dertig tot vijftig procent houdt last van restverschijnselen, zoals doofheid en concentratieproblemen. Soms moeten zelfs ledematen worden geamputeerd.

Inmiddels zijn er in 2017 in Nederland meer dan zeventig ziektegevallen met type W bekend. Vooral onder pubers verspreidt de bacterie zich snel.

Symptomen meningokokkenziekte

Ziekte door meningokok-type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen. “Opvallend aan dit type is dat hij maagdarmklachten veroorzaakt”, vertelt Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis op de site van het AMC. "In Engeland, waar meningokokken-W al langer aan het toenemen is, kwamen mensen met buikklachten bij hun huisarts en werden in eerste instantie weer naar huis gestuurd. Pas later bleek dan dat het veel ernstiger was dan de arts op voorhand had ingeschat. We gaan in Nederland de ziekteverschijnselen daarom goed registreren, zodat we weten waar artsen alert op moeten zijn.”

Bijwerkingen vaccin

Elk vaccin kan lichte bijwerkingen geven, maar de bijwerkingen zijn volgens het RIVM meestal mild en kortdurend van aard. Ze zijn vergelijkbaar met die van de M- en C-vaccinatie. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, verharding of roodheid op de plek waar geprikt is, hoofdpijn, koorts en je niet lekker voelen. Kinderen kunnen ook last hebben van slaperigheid. Dat het vaccin tegen meer typen beschermt, betekent trouwens niet dat er meer kans is op bijwerkingen. Het meningokokkenvaccin bestaat al heel lang.

Wanneer worden kinderen opgeroepen?

Vanaf half september ontvangen jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. In 2019 krijgen jongeren van 14 tot 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie.

Meer informatie: deelditnietmetjevrienden.nl

Bron | RIVM, AMC, nu.nl, iStock (foto)

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden