Dit wil je weten over het nieuwe Novavax-vaccin Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit wil je weten over het nieuwe Novavax-vaccin

Mensen die geen mRNA-vaccin willen, mogen straks een ander soort coronavaccin krijgen: Novavax. Wat maakt het Novavax-vaccin precies anders dan de andere coronavaccins?

En wie komt er wanneer voor in aanmerking?

Novavax-vaccin

Op advies van de Gezondheidsraad heeft zorgminister Hugo de Jonge besloten om het Novavax-vaccin toe te laten in Nederland. Een nieuw vaccin, dat afgelopen maandag door de Europese Commisie werd goedgekeurd. Het is daarmee het vijfde goedgekeurde coronavaccin in Europa en Nederland.

Verschil met andere vaccins

Nuvaxovid, zoals het vaccin van de fabrikant Novavax eigenlijk heet, is een eiwitvaccin en geen mRNA-vaccin (zoals Pfizer en Moderna) of vectorvaccin (zoals AstraZeneca en Janssen). Er zitten nagemaakte deeltjes in van het spike-eiwit, waar het coronavirus deels uit bestaat. Voor een goede bescherming zijn er twee prikken van nodig, waar minimaal drie weken tussen moet zitten. Eiwitvaccins zijn er al langer dan mRNA-vaccins. Omdat laatstgenoemde een nieuwere techniek is, zijn sommige mensen daar huiverig over.

Lees ook:
Zo voeg je de boosterprik toe aan je QR-code

Wie kan het Novavax-vaccin krijgen?

mRNA-vaccins bevatten stukjes genetisch materiaal, die het lichaam leren om antistoffen aan te maken. “Sommige mensen zijn bang dat hun eigen dna daardoor verandert”, legt emeritus hoogleraar vaccinaties Ben van der Zeijst uit aan NOS. Dat is niet zo, benadrukt hij, maar toch is voor sommige mensen reden om het mRNA-vaccin niet te willen. Voor die mensen is er straks dus het Novavax-vaccin.

Nog even geduld

Wil je sneller gevaccineerd zijn, dan kun je toch echt beter voor Pfizer of Moderna gaan. Nederland heeft voor nu 840.000 doses van het Novavax-vaccin ingekocht, maar die worden waarschijnlijk op zijn vroegst pas eind februari of begin maart geleverd. “Daarom is het advies om nu al voor een mRNA-vaccin te gaan, anders ben je niet beschermd tegen omikron”, maakt De Jonge duidelijk op Twitter.

Lees ook:
Twijfel over je coronavaccin? Dit landelijke telefoonnummer geeft raad

Bijwerkingen Novavax-vaccin

Voor zover nu bekend zijn de mogelijke bijwerkingen van het Novax-vaccin mild en van korte duur. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, pijn op de prikplek, niet lekker voelen, misselijkheid en overgeven. Er zit nog wel een belangrijke kanttekening bij de prik. Het onderzoek naar de effectiviteit van het vaccin werd gedaan toen de alfa- en betavariant dominant waren Of het ook voor 60 tot 90 procent werkzaam is tegen de nu dominante omikronvariant, wordt nog onderzocht door de fabrikant.

Bron | RTL Nieuws, NOS, CBG
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden