Dit wil je weten over het nieuwe Nederlandse medicijn tegen malaria. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít wil je weten over het nieuwe, Nederlandse medicijn tegen malaria

Malaria staat bovenaan de lijst van veelvoorkomende doodsoorzaken bij reizigers. Deze muggen wil je dus liever niet tegenkomen als je op vakantie gaat. Goed nieuws: er is een nieuw medicijn getest dat de malariaparasiet in deze muggen uitschakelt. Dít wil je erover weten.

Dit kan het einde betekenen van het slikken van malariapillen in de toekomst.

Veilig medicijn tegen malariaparasieten

Het nieuwe medicijn zorgt ervoor dat de overdracht van malariaparasieten door muggen geblokkeerd wordt. En wat blijkt uit de test? Het medicijn is veilig en werkt hartstikke goed. Dit ontdekten onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Een positief bericht dus, voor de reislustige types onder ons.

Dit is een belangrijk doorbraak als het gaat om het bestrijden van deze parasieten. Als je een prik krijgt toegediend met het medicijn, ben je voor een heel malariaseizoen beschermd. De inenting kan de overdracht van parasieten voorkomen, en daarmee dus ook het stijgende aantal mensen dat de ziekte krijgt.

Bijzondere ontdekking

Arts-microbioloog Matthew McCall van het Radboudumc legt uit dat dit een bijzondere ontdekking is. “Dit antilichaam werkt normaal gesproken buiten ons lichaam. Als je een injectie krijgt, zal het antilichaam nog meerdere maanden in ons bloed blijven zitten. Word je gestoken door een malariamug? Dan zal het antilichaam ervoor zorgen dat de malariaparasiet zich niet kan vermenigvuldigen in de mug. En daardoor kan malaria zich dan niet verder verspreiden.”

Het nieuwe medicijn dat kan helpen bij malaria, is in Nijmegen ontwikkeld door een team van wetenschappers. Er heeft nu voor het eerst een onderzoek op mensen plaatsgevonden. 25 vrijwilligers - die in goede gezondheid verkeren - meldden zich om het medicijn te testen. Zij kregen een injectie van het medicijn en nu blijkt dit helemaal veilig te zijn. Bijkomend voordeel is dat er geen grote bijwerkingen om de hoek kwamen kijken.

Malariapillen slikken

En dát is goed nieuws, want tot nu toe moest je Lariam (malariapillen) slikken om de ziekte te voorkomen. Die pillen hebben nogal wat vervelende bijwerkingen: je kunt er duizelig en misselijk van worden, ervan gaan overgeven, diarree krijgen of hele vreemde nachtmerries krijgen. Hopelijk zijn die binnenkort verleden tijd dankzij dit nieuwe medicijn!

Bron | AD

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden