Gezondheid
Dit wil je weten over het doneren van bloed
Het doneren van bloed is hoognodig en altijd welkom. Toch lopen sommige mensen nog met vragen rond waardoor ze hun donatie misschien wel uitstellen. Daarom ontkrachten wij een aantal mythes over het doneren van bloed, zodat je met een gerust hart de bloedbank kunt binnenlopen.
Want hoe zit het bijvoorbeeld met corona en het doneren van bloed?
Doneren van bloed
Veel eisen zitten er gelukkig niet aan het doneren van bloed. Anders zouden er weinig geschikte donoren overblijven en dat terwijl er juist zoveel mogelijk mensen nodig zijn om bloed te geven. Voordat je voor het eerst de bloedbank bij jou in de buurt binnenstapt, is het sowieso handig om een donatiecheck te doen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar ook dit onderstaande lijstje helpt jou op weg. Om mee te beginnen: mannen mogen tot vijf keer per jaar bloed doneren en vrouwen maximaal drie keer per jaar. Dit omdat zij minder ijzer hebben in hun bloed.
Alcohol, drugs en roken
Mag je bloed doneren als je alcohol of drugs gebruikt en je een roker bent? Als je af en toe een glaasje alcohol nuttigt, kun je prima naar de bloedbank. Wel moet je natuurlijk nuchter zijn tijdens het doneren en is het beter om een paar uur na de donatie geen alcohol tot je te nemen. Echter, heb je een alcoholverslaving, dan ben je niet geschikt als bloeddonor. Ook als je rookt ziet de bloedbank geen probleem. Ook hierbij is het verstandig om na het doneren van bloed eventjes te wachten met een sigaret opsteken aangezien er anders duizelingen kunnen optreden. Drugs is wel een ander verhaal. Heb je een drugsverslaving of heb je ooit drugs gespoten dan mag je geen bloed geven. Na het snuiven van cocaïne moet je vier maanden wachten en bij alle andere soorten drugs mag je doneren zodra je nuchter bent.
Buitenland bezocht
Ben jij net op vakantie geweest naar het buitenland of kom je uit het buitenland en verblijf je (vanwege bijvoorbeeld werk) hier in Nederlands, dan gelden er speciale regeltjes. Aangezien er in elk land verschillende risico’s op infecties zijn is er een verplichte wachtperiode na een bezoekje aan het buitenland. Ben jij bijvoorbeeld afkomstig uit een land waar aids of hepatitis veel voorkomt dan mag je pas één jaar na het verlaten van het risicogebied bij de bloedbank langskomen. Ook landen waar Malaria voorkomt, heeft restricties. Pas na drie jaar mag je hier in Nederland bloed doneren. Plasma doneren daarentegen kan in die tussentijd al wel.
Ook infecties en virussen die in het verleden speelde, kunnen nu nog effect hebben. Zo kun geen bloed- of plasmadonor zijn als je tussen 1 januari 1980 en 31 december 1996 voor zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk bent geweest, in verband met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.
Lees ook: Dít zijn de (positieve!) effecten op je lichaam als je bloed gaat doneren
Maximale leeftijd
Zit er een leeftijdsgrens aan het doneren van bloed? Vanaf je 18e levensjaar mag je bloed geven. Eerst mocht je na je 65ste geen bloed meer geven, maar tegenwoordig mag je ook tot één dag voor je 80ste verjaardag nog naar de bloedbank komen. Wel zijn daar twee voorwaarden aan verbonden. Je eerste keer bloed geven moet voor je 66e zijn gebeurd. Ook mag de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden zijn.
Tattoo’s en piercings
Zit jouw lichaam helemaal onder de tatoeages of heb je meerdere piercings laten zetten, dan kun je gewoon bloed doneren. Heb je er net een nieuw inktplaatje of sieraadje bij, dan moet je nog thuis wachten, want pas na vier maanden mag je dan weer bloed of plasma doneren.
Ziektes en medicatie
Als je gezondheid niet optimaal is, weet je hoe fijn het is als mensen je te hulp schieten. Misschien wil jij daarom graag bloed doneren. Helaas zijn er bepaalde ziektes en aandoeningen waardoor niet in aanmerking komt voor het doneren van bloed. Zoals al eerder gemeld kunnen mensen die hiv-positief zijn, aids hebben en drager van het hepatitis B- of hepatitis C-virus zijn geen bloed geven. Maar ook als je kanker hebt of hebt gehad ben je helaas niet meer welkom bij de bloedbank.
Medicatie slikken en bloed doneren gaat meestal goed samen. Gebruik je acitretine (Neotigason), dutasteride (Avodart, Combodart), finasteride (Propecia, Proscar) of isotretinoïne (Curacne, Roaccutane), dan is er voor jou helaas geen mogelijkheid tot het doneren van je bloed.
Corona
Als laatste bespreken we de effecten van corona op het doneren van bloed. Met een eerdere coronabesmetting en een coronavaccinatie kun je nog gewoon langskomen bij de bloedbank. Heb jij net een vaccinatie of boosterprik gehaald, dan moet je een weekje wachten voordat je weer mag doneren. Ook als je klachten hebt gehad na je vaccinatie kan je pas een week na het verdwijnen van de bijwerkingen bloed geven. Ben je positief getest (geweest) op corona en heb je tenminste veertien dagen geen klachten meer die op corona kunnen wijzen, kun je weer bij de bloedbank aankloppen.
Bron | Sanquin, Rode Kruis, KWF