Wat is het buikwandsyndroom ACNES? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit wil je weten over het buikwandpijnsyndroom ACNES

Buikpijn kan ontelbaar veel redenen hebben: iets verkeerds gegeten, een ontsteking, het prikkelbare darmsyndroom, spierpijn. Maar ken je het buikwandpijnsyndroom ACNES ook? De beknelling van zenuwen in de buik zorgt dan soms voor extreme pijn in je buik.

We leggen uit wat dat precies inhoudt.

Buikwandpijnsyndroom ACNES

Het buikwandpijnsyndroom heet officiëel ACNES, een Engelse afkorting die staat voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Dat zegt je waarschijnlijk nog niet zo veel, dus leggen we uit hoe het zit.In je buik lopen diverse zenuwen met huidtakjes, die ervoor zorgen dat je gevoel in de huid van je buik hebt. Om bij de huid te komen, moeten die zenuwuiteinden door de rechte buikspier heen gaan. Daarvoor moet die zenuw met de huidtakjes door het kapsel heen gaan, maar dat gaat niet altijd helemaal goed. Door het enorm sterke kapsel van je buikspieren, kunnen die huidtakjes van de zenuw bekneld raken.En wanneer dat gebeurd, dan kan dat voor pijn zorgen, die varieert van mild tot zeer ernstig of zelfs onhoudbaar.

Waardoor ACNES ontstaat, is nog niet precies duidelijk. Soms ontstaan de pijnklachten na een operatie, bijvoorbeeld voor een blindedarmontsteking of bij een keizersnede. Anderen geven aan dat er een link is met een sportactiviteiten, en ook tijdens een zwangerschap kan het ontstaan. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

Symptomen van buikwandpijnsyndroom ACNES

De symptomen van het buikwandpijnsyndroom ACNES kunnen variëren. Sommige mensen hebben milde klachten, terwijl anderen last hebben van extreme en onhoudbare pijn. Hoewel de klachten dus verschillen, zijn er wel een aantal symptomen waaraan je deze aandoening kunt herkennen. Aan de volgende punten is ACNES te herkennen:

 • Het is een doffe, zeurende en soms stekende pijn
  Afknelling van de gevoelszenuwtakjes kan leiden tot een verandering in de gevoeligheid van de huid waar die zenuw bij hoort. Daardoor kan het soms dof of minder gevoelig aanvoelen, terwijl licht knijpen in de huid juist ook extreem pijnlijk kan zijn.
 • De pijn is met één vinger aan te wijzen
  De pijn die je hebt bij ACNES bevindt zich altijd op één specifieke plek op de buik en is daarom gemakkelijk aan te wijzen.
 • De pijn zit vaker onder dan boven de navel
  De meeste mensen met het buikwandpijnsyndroom geven aan dat de symptoom onder de navel zit, op de rand of in het midden van de rechter buikspier.
 • Bij inspanning worden de klachten erger
  De pijn verergert bij activiteiten waarbij de buikspieren gebruikt worden. Denk aan bukken, opstaan, hoesten, stofzuigen, sporten en wandelen. Als iemand vervolgens weer ontspant of rust, nemen de klachten af.
 • Meestal is de pijn ‘s nachts niet aanwezig
  Alleen als iemand op de zij slaapt waar de klachten zijn, merken zij deze terwijl ze liggen.

Diagnose van ACNES

Het buikwandpijnsyndroom ACNES is nog relatief onbekend - ook bij medisch experts. Voordat de diagnose ACNES gesteld wordt, zijn er dan meestal al veel onderzoeken verricht om andere aandoeningen uit te sluiten. Bijvoorbeeld problemen met de maag en darmen. Zijn die andere oorzaken onder andere uitslapen, dan zal het verhaal van de patiënt samen met lichamelijk onderzoek meestal genoeg zijn om de diagnose van het buikwandpijnsyndroom ACNES te stellen.

Behandelopties

Welke behandeling na die diagnose volgt, hangt af van de ernst van de pijn die de patiënt heeft. Voor sommige patiënten is het (éindelijk) hebben van een diagnose al voldoende: zij zijn gerustgesteld dat de pijn relatief onschuldig is. Met de juiste adviezen, bijvoorbeeld voor prettige houdingen, kunnen zij verder.

Voor sommige mensen is de pijn daarentegen zo heftig, dat er wel een behandeling nodig is. Dat kan bijvoorbeeld met een injectie die zorgt voor een lokale verdoving van het kapsel van de buikspier. Hoewel dit vaak binnen korte tijd is uitgewerkt, zorgt het bij sommige mensen met ACNES voor het verdwijnen van de klachten. Ook behandelingen met kleine elektrische schokjes worden gebruikt bij deze aandoening: het verandert de manier waarop de zenuwen met pijnsignalen omgaan.

Werken deze behandelingen en pijnstillers niet voldoende, dan kan een operatie soms nodig zijn. Bij zo’n operatie wordt op de pijnplek een klein sneetje in de huid gemaakt, waarna de zenuw losgemaakt wordt van het spierkapsel. Vervolgens wordt de zenuw op de plaats waar de rechte buikspier loopt, doorgesneden. Hierdoor nemen de pijnprikkels al, maar net als bij elke andere operatie is ook deze niet zonder risico.

Bron | MMC, Stichting ACNES

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden