null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit wil je weten over het bloeddrukverlagende DASH dieet

Net als veel voorgaande jaren is ook in 2021 het mediterraan dieet weer verkozen tot het gezondste dieet door U.S. News & World Report. Maar op de tweede plek staat dit jaar een misschien nog interessanter dieet: het DASH dieet. Niet per se een dieet om gewicht te verliezen, maar een levensstijl die kan helpen tegen een hoge bloeddruk.

Wat houdt het DASH dieet in en wat mag je wel of juist niet eten? We zochten het voor je uit.

DASH dieet

De naam van het DASH dieet staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension; het is een manier om door middel van dieetveranderingen een hoge bloeddruk (hypertensie) tegen te gaan. Het is een van oorsprong Amerikaans dieet, dat gericht is op een gezonde levensstijl en bescherming van de hart- en bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat het DASH dieet het risico op een hoge bloeddruk aanzienlijk laat afnemen. Daarnaast zou deze levensstijlverandering ook de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte en diabetes type 2 wellicht verkleinen. Het dieet is niet gefocust op afvallen, maar vaak gebeurt dit wel door de positieve veranderingen in het eetpatroon. Het doel van het DASH dieet is echter het verlagen van de bloeddruk.

Lees ook:

Belangrijke nieuwe oorzaak (én behandeling) voor hoge bloeddruk ontdekt

Wat mag je wel en niet eten bij het DASH dieet?

Het DASH dieet heeft geen vast voedingsschema dat je moet volgen; de focus ligt op het eten van gevarieerde en gezonde voedingsmiddelen. Je eet veel voeding die rijk is aan kalium, calcium, voedingsvezels en eiwitten. Het DASH dieet bestaat daarom uit veel fruit, groenten en magere zuivelproducten. Ook kun je volkoren producten, kip, vis en noten eten. Wat je volgens het DASH dieet beter kunt laten staan, zijn producten met verzadigde vetten, veel zout en toegevoegde suikers. Rood vlees, snoep, volle zuivelproducten, kokosolie en suikerrijke dranken worden daarom bijvoorbeeld afgeraden.

Zoutarm

Meestal volg je dit dieet in eerste instantie onder begeleiding van een diëtist. Samen kijken jullie hoeveel calorieën je nodig hebt: dit is afhankelijk van je geslacht, gewicht, doelen en activiteitenpatroon. Op basis daarvan maak je een plan met hoeveelheden die je tijdens het dieet mag eten; een onderdeel daarvan is altijd vijf á zes porties groenten en fruit per dag. Ook is er een strenge beperking qua zout: je mag daarvan slechts 1500 milligram tot 2300 milligram per dag eten. Dit omdat zout een aanzienlijke invloed heeft op de verhoging van je bloeddruk. Gemiddeld krijgen Nederlanders zo'n 9 gram zout per dag binnen; het dieet is dus een grote beperking op dat gebied.

Zelfde effect als medicijnen

Volgens de Hartstichtingis er voldoende bewijs dat het DASH dieet werkt bij mensen met een verhoogde of te hoge bloeddruk. Uit Amerikaanse studies en vergelijkingen van diverse verschillende diëten blijkt dat deze het meest effectief is in die situatie. Het beste resultaat bereik je wanneer je het DASH dieet streng volgt, en dus veel groenten, fruit en magere zuivel combineert met voeding waar weinig zout in zit.

De Hartstichting geeft aan dat mensen met een te hoge bloeddruk met dit dieet hetzelfde effect kunnen bereiken als met bloeddrukverlagende medicijnen. Daarnaast heeft het ook minder bijwerkingen en andere gezondheidsvoordelen, zoals het afnemen van de kans op diabetes type 2. Wel wordt verder onderzoek naar het DASH dieet en vooral het effect op de langere termijn nog aangeraden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, Hartstichting, Mayo Clinic

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga en 59x zo houd je je relatie leuk en spannend. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden