Margriet logo
Dit wil je weten over een bypassoperatie. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit wil je weten over een bypassoperatie

Wanneer de kransslagaders in het hart ernstig vernauwd zijn, wordt een bypassoperatie uitgevoerd. Hierbij haalt de chirurg hij een of meerdere (slag-)aders uit het lichaam, waarna hij hiermee een omleiding om de vernauwing heen maakt.

De medische term voor een bypassoperatie is Coronary Artery Bypass Grafting (CABG), legt de Hartstichting uit op haar website. Bij deze operatie wordt er een omleiding gemaakt langs de vernauwing in een kransslagader. Deze omleiding wordt ook wel bypass genoemd. Het betekent dus dat de chirurg de vernauwing niet weghaalt, maar door de omleiding kan er weer voldoende bloed naar het hart stromen.

Bypassoperatie

Een bypassoperatie is een openhartoperatie. Dat houdt in dat de chirurg het borstbeen opent zodat het hart vrij komt te liggen. Op deze manier kan hij goed bij alle onderdelen van het hart. Om de omleiding te kunnen maken gebruikt de chirurg een ander bloedvat uit het lichaam. Volgens het UMC Utrecht is dat geen probleem. Sommige bloedvaten kun je namelijk goed missen. Bloedvaten die vaak worden gebruikt zijn bijvoorbeeld: één van de borstslagaders, aders uit de benen of een slagader uit de onderarm. Zijn er meerdere vernauwingen? Dan kan de chirurg zowel borstslagaders als andere aders gebruiken.

De bypassoperatie wordt vaak uitgevoerd, maar het is wel een zware ingreep. Meestal verloopt de operatie voorspoedig en duurt deze ongeveer vier uur. Wel blijf je als patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis, waar je start met de revalidatie.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Vaak wordt het hart tijdens de operatie stilgezet en neemt de hart-longmachine de functie van het hart tijdelijk over. In sommige gevallen wordt de operatie minimaal-invasief uitgevoerd. Dat betekent dat er een klein sneetje aan de zijkant van de borstkas wordt gemaakt met behulp van de Da Vinci-robot. Het hart blijft dan kloppen en alleen het deel van het hart waar de bypass wordt aangelegd wordt stilgelegd. Ook de longen blijven werken.

Complicaties

De bypassoperatie is relatief veilig en de kans op succes is groot. Wel zijn er mogelijke complicaties die kunnen optreden zoals nabloedingen, koorts, ontsteking van de wond en hartritmestoornissen. In de meeste gevallen treden deze complicaties direct na de operatie op wanneer de patiënt nog in het ziekenhuis ligt en gelukkig kunnen ze vaak goed worden behandeld. Ook is het risico op overlijden klein.

Na de operatie

Wanneer je iets langer dan een week na de operatie weer naar huis mag, kan de eerste periode thuis erg zwaar zijn. Je hebt veel tijd nodig om te herstellen en hebt vaak last van verschillende klachten. Dit zijn klachten die normaal zijn en meestal vanzelf verdwijnen.

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Pijn bij het ademen of hoesten.
  • Vermoeidheid en slapheid.
  • Pijn in de borst.
  • Spierpijn in de nek, rug en schouders (als de borstkas is geopend tijdens de operatie).
  • Verwardheid of vergeetachtigheid.
  • Sneller emotioneel of boos worden.
  • Moeite hebben om te slapen.

Hartrevalidatie

Wanneer je de bypassoperatie hebt meegemaakt is het goed om deel te nemen aan hartrevalidatie. Hiernaar kun je worden doorverwezen door de cardioloog. Tijdens hartrevalidatie ga je aan de slag met het lichamelijke en psychische herstel. Je leert je eigen grenzen kennen en verbetert je conditie. Ook leer je omgaan met (de eventuele) angst voor inspanning.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden